Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Bildbyrån
Bild: Bildbyrån

"Tittar man ett steg för långt kan det straffa sig"

Nederländerna, Kanada eller Spanien väntar för Sverige i åttondelsfinal.
Vad som är att föredra?
– Ska man vinna ett mästerskap ska man vinna mot alla, nu tar vi USA först, sedan åttondelen, säger Hedvig Lindahl.

Gruppfinalen mot USA väntar närmast.

En match som i huvudsak handlar om att avgöra vilken sida av slutspelsträdet hamnar på – och vilket lag som Sverige får möta i åttondelsfinal.

Alternativen som finns att välja på är följande: Spanien, Nederländerna eller Kanada. Om Sverige vinner över USA och slutar etta är det klart att det är spanjorskorna som väntar i nästa runda och att Blågult då hamnar på värdlandet Frankrikes sida av slutspelsträdet. Blir det däremot förlust mot USA är det antingen Kanada eller Nederländerna som står för motståndet i åttondelsfinalen. Skulle det gå vägen kan det bli Tyskland i en kvartsfinal.

När det gäller vilken väg det svenska laget helst vill ta i slutspelet råder det delade meningar i truppen.

– Spontant känner jag att jag inte vill möta Nederländerna. De har ett fantastiskt anfallsspel, sade Olivia Schough till TT häromdagen.

– Det där är väldigt knepigt ändå. Vi har pratat lite, man är lite nyfiken på vad det kan bli, si eller så. Men om man kollar för mycket på det där så är det lite farligt. Vi måste nog ta match för match, det låter tråkigt men det är jävligt sant. Åttondelen kommer att vara tuff oavsett vilka det är mot. Om man tittar ett steg för långt så kan det nog straffa sig, säger Linda Sembrant.

Sverige får mindre vila

Hedvig Lindahl menar att det inte är något hon funderar på överhuvudtaget.

– Det har jag ingen åsikt om just nu. Ska man vinna ett mästerskap ska man vinna mot alla. Nu tar vi USA – sedan tar vi åttondelen.

Magdalena Eriksson är inne på samma linje.

– Det spelar ingen roll alls.

Och vänsterbacken säger att allt fokus är på att besegra USA och inte ta någon hänsyn till vad en vinst i så fall skulle innebära för det som väntar här näst.

– För mig personligen, jag kommer gå in för att vinna matchen.

Oavsett vilket motstånd det blir för Sverige i nästa runda är det klart att blågult kommer att få färre vilodagar än sin motståndare. Om det blir gruppseger och därmed Spanien i åttondelsfinal kan det bli hela tre dagars mindre vila för svenskorna.

– Det kan vara en fördel (för Spanien), men det kan också vara en nackdel, att man hamnar lite ur fas, man hamnar inte i matchfas som när man kommer från tuffa matcher. Jag tror USA kommer bli ett jättebra test för oss, att ha med sig det in i en åttondelsfinal. Det beror på hur man hanterar det. Vi kommer jobba stenhårt för att återhämta oss emellan och vi har bra fysik i laget så jag är inte orolig för den biten, säger Magdalena Eriksson.

"Dåligt att det blir så"

Samtidigt är hon tydlig med att hon tycker det är orättvist.

– Marika (Domanski Lyfors, landslagschef) tog upp det tidigt. Hon var tydlig med att det är orättvist och att hon har sagt det till Fifa och det håller jag med om. Det är dåligt att det blir så, men vi kan inte göra något annat åt det än att förbereda oss på bästa sätt.

Skulle Sverige ta sig förbi en åttondelsfinal väntar alltså sannolikt någon av storfavoriterna Tyskland eller Frankrike i en kvartsfinal.

Många spelade har varit inne på att de gärna vill slippa Frankrike så långt som möjligt – men Nilla Fischer går mot strömmen och håller hellre till på värdnations sida av slutspelsträdet än Tysklands.

– Vi har säkert bättre statistik mot Frankrike och det gick ju bra i OS när vi fick möta hemmanationen, säger hon.

– Tyskland är också ett mästerskapslag som inget annat tycker jag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.