Tionde raka utan seger för Gais

Måltorkan är över – men jakten på seger fortsätter. Gais lämnade Växjö poänglöst efter att ha blivit utskåpat av Öster med 4–1.
– Vi ska jobba vidare och ta oss ur den här formen, säger återvändaren Adnan Maric.

|

Nio raka utan seger har nu blivit tio. Även om Gais långa måltorka bröts mot Öster reser grönsvart tillbaka till Göteborg med molokna blickar.

Öster tryckte ner Gais redan från avspark med flera fasta situationer och James Keenes tunga targetspel. Och det var hans stångande som ledde fram till Östers tidiga ledningsmål.

En längre boll ledde fram till engelsmannens skalle – och så stack Nicolas Mortensen i djupet bakom. Tajmingen var fin och avslutet gled förbi Mathias Karlsson i Gais-målet.

Yarsuvat bröt måltorkan

Gardinen var nere. Men Makrillarna drog upp den och gav sig själva åtminstone en gnutta hopp.

August Wängberg var nära någon minut senare. Från en meters avstånd dunkade han bollen rakt på sin gamle lagkamrat Damir Mehic. Och Gais var faktiskt bra i den här perioden.

Meinhard Olsen, sköt ett inlägg rakt på en Öster-hand och domaren blåste straff. Ricky Yarsuvat stegade fram och kunde med viss möda – han missade straffen – sätta kvitteringen. Bollen studsade rakt ut till Gais-anfallaren som bara hade att sätta dit foten för att Gais första mål sedan den 2:e augusti skulle vara ett faktum.

– Vi är farliga i den perioden och vi har ett bra tryck rakt igenom hela den första halvleken, säger Adnan Maric.

Så spelade Gais (4-3-3):

Mathias Karlsson – August Wängberg, Boris Lumbana, Charlie Weberg, Niclas Andersén – Haris Cirak, Adnan Maric, Joachim Åberg – Meinhard Olsen, Ricky Yarsuvat, Mervan Celik.

Farlige Mortensen var framme igen direkt i andra halvlekens inledning. Med huvudet precisionsstyrde han in hemmalagets ledning.

Bara minuten senare var Mathias Karlssons tvungen att parera på mållinjen. Han skulle få mer att göra. Åtta minuter in i andra halvleken blev August Wängberg frånsprungen och rev ner en hemmaspelare.

Petar Petrovic var stabiliteten själv på efterföljande elvameterssparken och lät Mathias Karlsson slänga sig åt fel håll innan han rullade in 3–1. Den här gången kunde inte Gais svara lika snabbt.

– Vi åker på en kalldusch direkt och det blir en stor uppförsbacke. De trycker på bra och vi kommer inte ur deras press. Det finns saker att jobba på även om jag inte tycker att vi är ett sämre lag egentligen, säger Adnan Maric.

De grönsvartas offensiva svårigheter kändes igen.

Adnan Maric presenterades för Gais tidigare i veckna.
Adnan Maric presenterades för Gais tidigare i veckna. Bild: DANIEL STILLER

Nye Meinhard Olsen var aktivast i början men hans involvering i match klingade av ju mer tid som gick. Adnan Maric kom till ett distansskottläge i andra halvleken men förmådde inte förändra matchbilden till Gais fördel. Även om det inte blev några poäng den här matchen fick nyförvärvet från Häcken ändå göra 90 minuter och visa upp sig för sina nya lagkamrater.

– Fysiskt kändes det bra, men såhär efter matchen är man deppig. Det är svårt att hålla huvudet högt när man har förlorat, säger han.

Spelarna som ska göra målen – Mervan Celik och Ricky Yarsuvat framförallt – hade förtvivlat svårt att komma till bra lägen. Spelarna som ska stoppa motståndarna från att göra mål tappade bort markering i eget straffområde.

När sedan Petar Petrovic knorrade fram bollen till Fredrik Lundgrens hjässa med kvarten kvar var saken definitivt klar. Gais har nu inte vunnit på tio omgångar i superettan och är fortsatt på negativ kvalplats.

– Ibland går det som man vill och ibland går det inte som man vill med matcherna, det viktiga är att vi fortsätter jobba stenhårt och har fokus på vad vi måste göra, säger Adnan Maric.