2015 mötte Real Madrid svenska Malmö FF med Tobias Sana i laget i Champions League. Den typen av matcher riskerar att bli ett minne blott om den nya Super League blir verklighet.
2015 mötte Real Madrid svenska Malmö FF med Tobias Sana i laget i Champions League. Den typen av matcher riskerar att bli ett minne blott om den nya Super League blir verklighet. Bild: JOSE LUIS CUESTA

Tio frågor om Super League

GP:s Mattias Balkander om Super League och vägen framåt för den europeiska klubbfotbollen. ”Matcher måste gå att förlora. Annars kan inga vinnare koras”, menar GP:s fotbollskrönikör bland annat.

ANNONS
|

I korthet, vad handlar konflikten om?

– Att Uefa under en räcka av år inte har lyckats tillmötesgå de aktuella klubbarnas krav på ökad ekonomisk ersättning för att de ”ställer upp i” Champions League. Klubbarna tycker att det är de som genom sitt deltagande genererar pengarna i den största europeiska klubblagsturneringen.

Varför vill klubbarna bryta sig ur?

– För att de tror sig kunna tjäna mer pengar. Genom att enbart möta varandra istället för att i Europaspelet också ställas mot ”sämre” och ”mindre attraktiva” lag tror dom sig kunna tjäna ännu mer. Och klubbarna behöver större intäkter för att kunna betala de skenande lönekostnaderna och samtidigt betala ut vinst till sina ägare.

ANNONS

Har klubbarna medlemmar och supportar med sig i det här utspelet?

– Snarare tvärtom. De fans som gjort utspel och hittills manifesterat sina åsikter är motståndare till förslaget.

Är Uefa och storklubbarna på total kollisionskurs?

– Så kan man uttrycka det. Uefa har svarat med hot om uteslutning från samtliga Uefa-turneringar. Det handlar om EM och det pågående Europacupspel i Champions League och Europa League. Dessutom finns förslag på uteslutning även från de nationella ligorna.

I ett värsta scenario, vad skulle det kunna leda till?

– Att fotbollens ekosystem kollapsar, att de tv-pengar som hittills strömmat ned till nationsförbund, enskilda föreningar och ungdomssatsningar istället landar i fickorna på ägarna till utbrytarklubbarna. Fotbolls-EM kan bli som ishockey-VM och Champions League som Intertotocupen, det vill säga spelas utan de bästa spelarna och klubbarna.

En del menar att det handlar om förhandlingstaktik från klubbarnas sida. Vad vill de i så fall uppnå med detta?

– Så kan det mycket väl vara. Än så länge är inget spikat. Jag har svårt att tro att någon vill montera ned fotbolls-VM eller fotbolls-EM. Däremot vill de här klubbarna ha en större del av den ekonomiska kakan. Det handlar i grunden enbart om girighet.

ANNONS

Inga tyska eller franska klubbar verkar vara med på tåget. Varför?

– Enligt dem själva för att de har tackat nej. Enligt Superligans president för att de inte har fått frågan.

Hur skulle svensk fotboll kunna påverkas?

– Både ekonomiskt och sportsligt. En betydande del av förbundets intäkter kommer från deltagande och framgångar vid VM och EM. Försvagade mästerskap ger sämre tv-avtal och en krympande ekonomi. För klubbarna skulle avståndet till toppen och de större beloppen öka, motivationsmässigt skulle det också kunna uppfattas som att avståndet ökar. Att allsvenskan skulle vinna på att bli en isolerad ö och ”en riktig liga” har jag svårt att se. Allting hänger ihop. Alla är beroende av varandra. I ett ekosystem.

Om du ska gissa, var kommer detta sluta?

– Att Champions League blir kvar, att EM spelas med de bästa spelarna, att det kommuniceras som en framgång av både Uefa och utbrytarna – men att resurserna fördelas om, vilket går ut över de mindre, de svagare. Jag har svårt att se att utbrytarna blir uteslutna ur de inhemska ligorna, att de är villiga att ta den risken. Alla som någon gång hållit på ett lag känner till betydelsen av upp- och nedflyttning.

ANNONS

Hur skulle du vilja att den europeiska fotbollen med internationellt cupspel och inhemska ligor förändras framöver?

– Jag är traditionalist och gillar när saker är bestående, men förstår betydelsen av tv- och sponsorpengar. Marknaden styr. Utan tv-tittare, inga tv-avtal. Utan tv-avtal inga pengar att hälla ned över systemet. Därför är Real Madrid viktigt för Champions League, men lika viktigt är det med överraskningslag som Ajax häromåret, som ges chansen att göra det oväntade och därmed lockar publik.

– Vi tillhör alla olika generationer, men för mig är lag som Manchester City, Chelsea och Paris Saint-Germain själlösa ”köpe-lag”, samtidigt som jag inser att övriga utbrytare också går att klassa som sådana. I grunden ska det vara svårt att vinna turneringar. Det ska också vara svårt att förutse vinnare. Egentligen lockar tanken att klubblag precis som landslag i mästerskap bara får bestå av ett visst antal spelare. Man borde också reglera så att klubbarna tvingas använda egna produkter och se till så att klubbarna till största delen består av inhemska spelare.

– Det ska gå att ta sig från botten till toppen. Jag längtar efter nästa Leicester, Ljungskile eller Ajax. Halv- och helstängda ligor är av ondo. Show-lag som basketens Harlem Globetrotters är kul ett par gånger, men inte i längden. Matcher måste gå att förlora. Annars kan inga vinnare koras.

ANNONS

Fakta: Superligans planer

Den planerade superligan – Super League – ska enligt klubbarna under premiärsäsongen ha 20 deltagande lag.

Tolv av dessa – Milan, Inter, Juventus, Atlético Madrid, Barcelona, Real Madrid, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United och Tottenham – är direktkvalificerade. Det ska även ytterligare tre klubbar vara, dessa kommer även att få status som medgrundare av superligan.

Övriga detaljer om den tänkta turneringen bygger på samarbete med de nationella förbunden, vilka redan fördömt planerna. Men om superligan får som de vill kan formatet se ut så här:

Övriga fem deltagande lag ska kvala in i ligan, enligt pressmeddelandet "baserat på föregående säsongs resultat".

Matcherna ska spelas mitt i veckan, så att klubbarna kan spela i inhemska ligor på helgerna.

Superligan ska spelas från augusti till maj. De 20 lagen delas in i två grupper om tio lag. De tre främsta i varje grupp går till kvartsfinal. Lag fyra och fem i grupperna gör upp om de sista slutspelsplatserna.

Slutspelet ska sedan se ut som dagens Champions League, med dubbelmöten fram till en final i maj månad.

Superligan ska spelas "så snart som möjligt".

Efter stora protester och hård kritik har dock alla Premier League-klubbar meddelat att de drar sig ur projektet och det finns uppgifter om att fler klubbar kommer följa efter.

I ett uttalande efter avhoppen skriver ligan att "under rådande förutsättningar kommer vi att omvärdera vilka steg som måste tas för att omforma projektet".

Källa: TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS