Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flickorna i OGC Nice är tillbaka i Göteborg, tre år efter terrorattentatet i hemstaden. Bild: Meli Petersson Ellafi
Flickorna i OGC Nice är tillbaka i Göteborg, tre år efter terrorattentatet i hemstaden. Bild: Meli Petersson Ellafi

Tillbaka till Gothia – tre år efter terrorattentatet

2016 miste 84 personer, varav tio barn, livet i ett hänsynslöst terrorattentat i franska Nice.
Dagen efter vaknade de tolvåriga flickorna i OGC Nice upp i Göteborg till de fruktansvärda nyheterna.
Tre år senare är laget nu tillbaka för att spela Gothia cup på nytt.
– Det var väldigt tufft, tjejerna grät väldigt mycket, säger tränaren Gaelle Maudit.

Tre år har gått sedan den hemska terrorattacken i Nice den 14 juli 2016.

Attacken inträffade vid 22.30-tiden när ett stort antal människor hade samlats på strandpromenaden i Nice, Promenade des Anglais, för att titta på fyrverkerier och fira Frankrikes nationaldag.

Då kom lastbilen med släckta lyktor.

Föraren körde upp på trottoaren och mejade ner människor utmed en två kilometer lång sträcka. 84 personer dog, varav tio barn.

2 054 kilometer norrut vaknade de tolvåriga flickorna i OGC Nice upp i Göteborg och fick reda på att det hade skett en terrorattack i deras hemstad. Där deras familjer bodde. De var mitt inne i Gothia cups slutspel när de möttes av nyheten.

Tränaren i Nice, Gaelle Maudit, minns tillbaka hur det var för tre år sedan: "Tjejerna grät väldigt mycket", säger hon.. Bild: Meli Petersson Ellafi
Tränaren i Nice, Gaelle Maudit, minns tillbaka hur det var för tre år sedan: "Tjejerna grät väldigt mycket", säger hon.. Bild: Meli Petersson Ellafi

– Det var väldigt tufft för tjejerna här och de var rädda, de grät väldigt mycket, när de fick nyheten och även i den första matchen som vi hade efteråt. Vi hade en tyst minut den matchen och det var svårt för oss, för vi har ju våra familjer och vänner i Nice, säger Gaelle Maudit, tränare i OGC Nice.

Har påverkat livet

Dagen efter attacken var flickorna spellediga innan de inledde slutspelet i turneringen. Den dagen gick åt till att ringa nära och kära hemma i Nice. Ovissheten var stor, de visste inte om deras familjer hade drabbats eller inte.

– Min mamma och farmor var ute i Nice den dagen, och de är vid liv. De berättade att det var väldigt högljutt och att de sprang till bilen och körde hem. När de kom hem såg de nyheterna på tv:n, säger Julie Lafon, 15, en av spelarna i OGC Nice.

Samtliga spelares familjer klarade sig undan attentatet – men den 14 juli har ändå satt sina spår hos flickorna och ledarna.

– När jag hör en hög smäll i dag är jag rädd för att något ska hända. När vi kom hem åkte tjejerna till sina familjer. Det var en väldigt svår tid för oss alla i Nice. Vi pratade inte om det i klubben, utan vi bearbetade det med våra familjer, säger Gaelle.

Nawal Faris, 19, är i år med som ledare för de numera 15-åriga tjejerna – och spelade själv Gothia med sin årskull för tre år sedan.

Nawal minns tillbaka.

– Jag var rädd för jag visste inte om något hade hänt med min familj. Jag ringde min familj för att veta att alla var i säkerhet och det var dem. Jag var inte glad efteråt, men jag var lättad över att min familj var okej. Första veckan efter det inträffade påverkade det mig, därefter så försökte jag inte tänka på det mer. Det är livet. Det har hänt i Paris, i Nice och det händer överallt i världen. Livet går vidare. Vi var rädda men i dag lever vi våra bästa liv, säger hon.

Nawal Faris, 19, spelade Gothia för tre år sedan med sin åldersgrupp. I år är hon med som ledare.. Bild: Meli Petersson Ellafi
Nawal Faris, 19, spelade Gothia för tre år sedan med sin åldersgrupp. I år är hon med som ledare.. Bild: Meli Petersson Ellafi

Väl på plats hemma i Frankrike för tre år sedan, efter Gothia, hedrades offren när herrlaget – i samband med premiären i den franska högstaligan – hade på sig tröjor med de 84 namnen som miste livet i attacken.

”Glädje och tårar”

Det har nu passerat tre år sedan attacken inträffade – och känslorna över att komma tillbaka till Göteborg och Gothia cup väcker en del minnen hos spelarna.

– Det är fantastiskt att vara tillbaka, samtidigt som det är mycket känslor. Det är glädje och tårar. Jag minns att jag och mina lagkamrater gav allt när vi spelade match efter attacken. Och när vi åkte hem för tre år sedan var vi ledsna och nervösa men i dag är det fantastiskt att vara här, öppningsceremonin var helt otrolig med alla lag som var där, säger Julie.

Även Nawal och tränaren Gaelle är glada över att vara tillbaka i Göteborg.

– Jag var här för första gången för tio år sedan. Gothia cup är en väldigt bra erfarenhet för tjejerna, säger Gaelle.

Det märks också på flickorna att de är glada över att vara tillbaka och spela Gothia cup på nytt. Framförallt märks det på resultaten. OGC Nice vinner samtliga matcher i gruppspelet och vinner gruppen, detta efter att ha besegrat danska Odense i en gruppfinal under onsdagen.

Laget utstrålar en härlig kaxighet och tar fotbollen på allvar. De är engagerade och passionerade och trots avsaknaden av familj och vänner hemifrån som supportrar så axlar Nawal och avbytarna rollen på ett utmärkt sätt. Emellanåt står samtliga avbytare upp och skriker ”Allez les Blancs” (Kom igen vita) och ”Allez les filles” (kom igen tjejer) för att stötta den elva som är ute på planen.

När slutsignalen ljuder mot Odense har OGC Nice vunnit med 1-0. ”C’est fini” (det är slut), skriker laget och samlas i en stor ring inne på planen.

Gruppspelet är avklarat, nu väntar slutspelet och vägen mot pokalen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.