Magnus Edlund under sin tid i IFK Göteborg.
Magnus Edlund under sin tid i IFK Göteborg. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Tidigare IFK-tränaren ett av två tränarnamn i Gais

Gais tränarjakt går in i en slutfas. Huvudkandidat till ett av de två jobben är enligt GP:s uppgifter 52-årige Magnus Edlund, tidigare assisterande tränare i IFK Göteborg.
– Jag kan inte bekräfta att vi pratar med honom, säger sportrådets Jonas Östergaard.

ANNONS
|

Hösten 2011 presenterades Magnus Edlund som ny assisterande tränare för IFK Göteborg, ett uppdrag han hade under Mikael Stahres ledning fram till 2014 och mellan 2015 och juli 2017 ihop med Jörgen Lennartsson.

Under Edlunds år i IFK vann klubben Svenska cupen två gånger (2013 och 2015), blev tvåa i allsvenskan två gånger (2014 och 2015) och trea en gång (2013). I juli 2017 ersattes Edlund, Alf Westerberg och Jörgen Lennartsson av Westerberg (ny huvudtränare) och Torbjörn Nilsson.

2017 var Magnus Edlund en av tränarna Örgryte IS träffade under rekryteringen av huvudtränare efter Marcus Lantz.

Magnus Edlund var tränare i Gunnilse IS mellan 1988 och 2006, i BK Häcken mellan 2007 och 2008 och arbetade mellan åren 1999 och 2006 som talangutvecklare för Svenska Fotbollförbundet.

ANNONS

Nationell fotbollsutbildare – kvalitetssäkrar

Han har även varit distriktstränare i Göteborgs Fotbollförbund och sedan 2017 nationell fotbollsutbildare på SvFF.

Ett uppdrag som handlar om att kvalitetssäkra den svenska tränarutbildningen. Magnus Edlund har varit ansvarig för en av åtta regioner, den västra.

Nu är han endast detaljer från ett av två tränaruppdrag i Gais.

Om det blir som huvudtränare eller assisterande tränare hänger på vem den andre tränaren blir. Här ska klubben ännu inte ha bestämt sig.

Gais har under 2019 haft tre huvudtränare. I juli ersattes Bosko Orovic av Patrik Ingelsten. Ingelsten kompletterades i september av Tomas Erixon, på grund av otillräcklig utbildningsnivå.

Fram till förra veckan var Alexander Axén en av huvudkandidaterna till jobbet som huvudtränare i Gais. Han fortsätter dock inom tv-gebitet. Inte heller Patrik Ingelsten, som av Gais har bekräftats som en av sex-åtta huvudkandidater – är enligt GP:s uppgifter längre aktuell som huvudtränare nästa säsong. Den uppgiften dementeras av Jonas Östergaard i sportrådet.

"En duktig tränare"

Gais har genom sportrådets Jonas Östergaard uttalat att en kommande strategi ska löpa över tre till fem år och att akademin ska beredas ytterligare utrymme i den sportsliga satsningen.

Magnus Edlunds kvalifikationer bedöms passa väl in på den beskrivningen.

GP har sökt Gais ordförande Jonas Andersson och avgående klubbchefen Erik Bergkvist. Bergkvist hänvisar frågan till sportrådets Jonas Östergaard.

ANNONS

– Han är en duktig tränare, men jag kan inte bekräfta att vi pratar med honom. Det har tillkommit ett nytt namn. Inget är klart. Arbetet pågår intensivt, säger Jonas Östergaard.

ANNONS