Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Bildbyrån
Bild: Bildbyrån

Tidigare Blåvitt-topparna om förändringarna i klubben

IFK Göteborg presenterade under onsdagen stora förändringar i den sportsliga ledningen. Förändringar som tidigare Blåvitt-toppar välkomnar.
– När det går såhär dåligt under en längre period blir det fler och fler som jagar och man måste hitta en syndabock, säger tidigare spelaren och klubbdirektören i IFK Göteborg Thomas Wernerson.

Med fem omgångar kvar av allsvenskan får IFK Göteborg sikta in sig på att säkra kontraktet till nästa år.

Efter helgens 2-2 hemma mot Trelleborg och sju matcher utan seger beslutade klubben att stuva om i ledning. Sportchefen Mats Gren får gå och in kommer Jonas Olsson. Även assisterande tränare Alf Westerberg får lämna och ersätts av Hannes Stiller och Hjalmar Jonsson.

En förändring som välkomnas av tidigare spelaren och klubbdirektören i IFK Göteborg Thomas Wernerson.

– När det går såhär dåligt under en längre period blir det fler och fler som jagar och man måste hitta en syndabock och det blir oroligt för laget.

Vad tycker du om att Mats Gren blev den syndabocken?

– Jag tycker det är logiskt att det är sportchefen som får gå. Jag tycker inte att tränarstaben är det stora problemet. Problemet är att spelartruppen är för tunn, det är inte tillräckligt många bra spelare. Sen att de spelar ett spel som är lite för svårt för den spelartruppen är också en försvårande omständighet. Men själva spelartruppen är ändå sportchefens ansvar.

LÄS MER: Jonas Olsson om nya sportchefsrollen

"Inte så komplicerat men extremt svårt"

Håkan Mild lämnade rollen som sportchef i IFK Göteborg 2014. Han hoppas förändringarna som presenterats ska vara början på mer kontinuitet i klubben.

– Jag tror att man behöver få lugn och ro och jobba efter den linjen man bestämmer. Och så måste man bestämma vad man ska göra och göra det fullt ut. Det är egentligen inte så komplicerat men det är extremt svårt. Man gör det man har bestämt tills man har bestämt något annat. Det är alltid svårt att få folk att gå åt samma håll men det är extremt viktigt i en idrottsledning.

LÄS MER: "Måste sortera bort olika typer av störningsmoment"

Mild ser omsättningen av spelare och ledare i klubben som en anledningen till de svaga resultaten.

– Min erfarenhet av när man inte får kontinuitet och inte får möjlighet att sätta ut vägen dit man ska är att det alltid blir jobbigt. Att det hela tiden blir förändringar, om det är ordförande, klubbchef, sportchef eller tränare eller vad det än är, att inte få tiden att jobba efter rätt grejer, det fungerar inte.

LÄS MER: Poya Asbaghi om sina nya assisterande tränare

"Spelar ett spel man inte klarar av"

Thomas Wernerson hoppas att förändringarna, som är tillfälligt och planerade att gälla säsongen ut, blir permanenta.

– Det kommer in tre personer med mycket IFK-hjärta och mycket hjärta överhuvudtaget, det hoppas jag kan smitta av sig. Jag tycker det är helt rätt personer som kommer in. För mig får alla de tre personerna gärna vara långsiktiga.

Vad tror du krävs för att nästa säsong ska bli bättre för IFK Göteborg?

– Att man förstår att målet står på kortsidan och inte på långsidan.

Är det så enkelt?

– Det hade varit ett väldigt stort steg framåt. Man spelar ett spel som man inte har förutsättningar att klara av, då får man spela enklare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.