Akropolis Pontus Åsbrink tackar domare Tess Olofsson efter matchen.
Akropolis Pontus Åsbrink tackar domare Tess Olofsson efter matchen. Bild: ANDREAS L ERIKSSON

Tess Olofsson historisk – första kvinna att döma i superettan

Fredagens match mellan Akropolis och AFC Eskilstuna blev en historisk sådan. Detta eftersom Tess Olofsson var huvuddomare – den första kvinna någonsin att döma i superettan.
– Det är väl kul, sen tänker jag inte så mycket på det. Det är mer att man vill ta nästa kliv till nästa serie och försöka nå nästa mål, säger hon i Dplay.

ANNONS
|

Matchen mellan Akropolis och AFC Eskilstuna låter kanske inte som en kioskvältare på förhand.

Matchen blev dock underhållande, och innehöll hela fem mål. Till sist gick Akropolis vinnande ur striden med 3–2. Detta efter att ha stänkt in samtliga sina tre mål mellan matchminut 26 och 37.

Trots detta kommer matchen inte främst förknippas med Akropolis vassa tiominutersperiod när säsongen summeras. Men det är en match väl värd att minnas.

När Tess Olofsson satte blåste igång mötet blev hon nämligen den första kvinnliga huvuddomaren i superettan någonsin.

– Målet har varit att få provmatcher i superettan och förhoppningsvis kliva upp och bli ordinarie i superettan. Och sedan så småningom att få provmatcher i allsvenskan, säger Olofsson till Dplay efter matchens slut.

ANNONS

Prova på allsvensk fotboll har Olofsson redan fått göra. 2019 var hon fjärdedomare i mötet mellan Helsingborg och Örebro.

Hon är även den första kvinnan i Sverige att gå den femte och högsta domarutbildningen.

Hur sammanfattade hon sin debut, då?

– Det var kul, mycket heta känslor. Tre viktiga poäng som båda lagen hade hoppats på, säger Tess Olofsson i Dplay.

Inte konstigare än så.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS