”Tåget hade redan gått”

Marcus Lantz lämnar Örgryte. Det bekräftade klubben under torsdagen. Klubbens officiella supporterförening menar att missnöjet mot tränaren varit stort länge. – Motståndet mot honom har varit massivt, säger Balders Hages ordförande Sandra Arvidsson.

ANNONS
|

Division 2-klubben Tvååker sköt Öis ur Svenska cupen på onsdagskvällen. Konsekvenserna lät inte vänta på sig. Samma kväll kunde GP avslöja att tränaren Marcus Lantz får gå och ersättas av assisterande tränare Sören Börjesson.

Beslutet att sparka Lantz kommer efter en tids dåliga resultat och efter stort missnöje bland supporterled. Vid flera tillfällen har banderoller om Lantzs avgång vecklats ut på Gamla Ullevi och ramsor riktade mot huvudtränaren har vid upprepade tillfällen hörts. Balders Hage, Öis officiella supporterförening, har inte gjort några banderoller men föreningens ordförande Sandra Arvidsson har märkt av att missnöjet med den förre Helsingsborgsmittfältaren varit stort.

– Det var en rad supportar som var missnöjda över att man förlängde med honom från början. Han har agerat märkligt på flera sätt, bland annat mot supportar. Det har också kommit jättekonstiga rapporter om att han inte behandlade spelarna särskilt bra. Det har funnits konflikter på flera håll. Lantz hade en del supportar på sin sida, men den skaran har tunnats ut allt mer. Nu är motståndet mot honom massivt. Vi sitter på en av de 4-5 största budgeterna i superettan och så gnäller han över att tvingas köpa McDonaldsspelare. Det är signaler till spelarna själva att de inte är särskilt bra och det är signaler till partners att vi inte är rädda om pengarna. Jag vill se tränare som tar rollen på allvar i omklädningsrummet och planen och strävar efter samarbete. Vi behöver använda de starka ideella krafterna som finns, säger hon.

ANNONS

Marcus Lantz menar att de sportsliga resultaten under hans ledning varit klubbens främsta på länge. Hur ser du på det?

– Vi har haft flera tränare som har fått Öis att gå upp i serier. Kvalvinsten mot Mjällby var en rolig dag, det tyckte nog alla. Vi gjorde en okej säsong förra året. Det här året är inte okej och att åka ut mot Tvååker i cupen kommer inte sitta överst på hans CV.

Har det varit en officiell hållning inom Balders Hage att han inte ska fortsätta?

– Nej, vi ska inte fokusera på vem som är tränare och inte. Vi ska fokusera på att stötta klubben. Personligen hade han gärna fått vara kvar om han hade tagit till sig av kritiken. Vi har önskat att han kan komma fram och säga tack när vi åkt till Gefle eller Värnamo.

– Balders Hages roll är till exempel att hjälpa Öis till att få bussar med folk till bortamatchen och ta betalt vid träningsmatcher. Men när det blir så uppenbart att det är saker och ting som inte fungerar… Jag får hela tiden information om att folk är missnöjda. Det är inga vackra ord som hörs på läktarna. Jag skulle önska att vi inte hamnat i det här läget men att säga att vi är emot honom för att han är skåning. Det är ett bottennapp som heter duga. Det tror jag inte en cell i honom tror på heller. Hade han bara tackat publik och skött spelarkontakten…

ANNONS

Fick cupförlusten mot Tvååker bägaren att rinna över?

– Tåget hade redan gått tror jag. Det fanns ett missnöje från slipsbäraren i partnerslogen till klackfolket. Folk hade tröttnat.

Har supportrarna något drömnamn för en ersättare?

– För min del så kan jag tänka mig att vi plockar Janne Carlsson och Hans Prytz. Men jag tror inte det är aktuellt. Det finns folk som önskar sig Erik Hamrén. Det finns några som vill ha Markus Allbäck. Jag tror inte det finns ett gemensamt drömnamn. Däremot så hoppas jag att det kommer en person som har en lite mer supportervänlig attityd.

– Öis är ett unikt lag eftersom det finns ett så stort engagemang. Det gäller att få de engagerade att göra bra saker. En del tycker det är bra att de får bort tränaren, andra kanske skulle önska sig att de hade gjort något annat. Vi måste sätta oss ner och diskutera och komma framåt nu.

ANNONS