Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SVT svarar på massiva kritiken

SVT fick massiv kritik för att man inte tillräckligt snabbt rapporterade om oroligheterna på läktarna efter England-Ryssland. Nu svarar kanalen på kritiken och erkänner fel i sitt agerande. "Med facit i hand skulle dom självklart ha varit kvar på läktaren och rapporterat ljudledes", skriver sportchef Åsa Edlund Jönsson på SVT Sports blogg.

Scenerna som följde matchen mellan England och Ryssland var mycket obehagliga. Efter slutsignal gick ryska fans till attack mot engelsmän på läktarna på Stade Velodrome och tvingade engelsmännen att fly.

Dramat rapporterades direkt i radio och av skrivande media. Från SVT som sände matchen var det under lång tid efter slutsignal tyst om incidenten. I stället pratade man vidare om vad som hade hänt på planen.

Ett agerande som föranledde massiv kritik mot tv-kanalen.

Läs mer: Massiv kritik mot SVT

Under söndagen bemötte sportchef Åsa Edlund Jönsson den kritiken i en text på SVT Sports blogg.

"På matchfeeden, som produceras av UEFA, visades inga bilder av dramat som pågick på läktaren. Men via vittnesmål på sociala medier kunde vi snabbt se att det pågick något dramatiskt på läktarplats. Sportredaktionen agerade då för att få mer kunskap om händelsen för att kunna rapportera via EM-studion. Tyvärr tog det för lång tid innan vi, i tv, presenterade vad vi kände till."

En stor del av kritiken mot SVT handlade om att kanalens reporter gick ner för att göra spelarintervjuer i stället för att rapportera om läktarincidenterna.

"Med facit i hand skulle dom självklart ha varit kvar på läktaren och rapporterat ljudledes (vi har ingen kamera på kommentatorsläktaren).", skriver Edlund Jönsson.

Läs mer: Uefa utreder Ryssland – England frias

SVT väljer nu att försöka lära sig av det inträffade inför kommande rapportering.

"Vår lärdom efter gårdagen är att vi måste agera ännu snabbare när nyhetshändelser inträffar. Igår tog det cirka 20 minuter innan nyheten kom ut i tv via EM-studion (nyheten publicerades snabbare på svtsport.se). Det låter inte som en så lång tid men igår var det flera minuter för sent.

För oss på SVT Sport är det viktigt att vara både snabba med nyhetsleveransen och trovärdiga. Igår lyckades vi inte fullt ut med att vara båda dessa delar. Därför vidtar vi nu åtgärder för att säkerställa att vi framöver är både snabba och trovärdiga i vår rapportering, oavsett om du tar del av vårt material via tv, webb eller sociala medier."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.