Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SVT:s nya expert om varför hon slutade med fotbollen

Lisa Ek hoppas bli frälsaren som ska locka en ny publik till sommarens EM-fotboll. -Tänk om vi kunde får en "94-känsla", vad häftigt det skulle bli, säger hon.

Under fredagen blev det känt att den förra GFC-spelaren blir ny fotbollsexpert i SVT. Första stora uppgiften blir att följa det svenska damlandslaget i fotboll under EM i Nederländerna. 

"Shit - vad läskigt"

– När jag först fick frågan tänkte jag; shit vad läskigt – klarar jag verkligen av det? Men kort efter slog det mig att det är just när man får de tankarna som det är ett tecken på att man ska tacka ja. Då är det antagligen den utmaning som man behöver, säger Lisa EK.

Vad vill du tillföra?
– Hela mitt liv har handlat om fotboll. För mig är fotboll känslor och engagemang och kan jag lyckas förmedla det till tittarna och kanske till med få fler intresserade och engagerade så blir jag glad, säger hon."

Sverige tar guld!

Lisa Ek tippar att Sverige tar guld och hoppas att vägen dit ska gå via en riktig 94-sommar. 1994 var just året då Sveriges fotbollsherrar tog VM-brons i USA och då hela folket engagerade sig framför tv:n under sagolika sommarkvällar.

– Jag tror att vi kan nå dit, det här landslaget har kapaciteten. Flera av spelarna har hunnit bli folkkära och går det bra på plan kommer den kärleken och det engagemanget att växa. Då kan det bli hur stort som helst. Fotbollen har fantastisk förmåga att ena, säger hon.

Lisa Eks huvuduppgift blir att punktmarkera det svenska laget.
- Jag kommer att iaktta och jag kommer att tycka till. Ärligt. Brutalt ärligt om det behövs.
Lisa Ek avslutade den egna spelarkarriären förra året och hittills har den offentliga orsaken varit ett krånglande knä.
Men det är inte hela sanningen.

Därför slutade hon

– Jag hade bestämt redan innan knäproblematiken drog igång på allvar. I mitt inre visste jag att motivationen för att leva fotboll dygnet runt började tryta, jag längtade efter ett mer "vanligt" liv. Under slutet i min italienska klubb var jag dessutom mer ett rehabproffs än fotbollsproffs, säger Lisa Ek.

Uppdraget som proffstyckare ser hon som ett sätt att äta kakan – och få ha den kvar.

– Jag får hålla på med fotboll som jag älskar, jag får känna adrenalinet rinna till – men efter alla år slipper jag vardagslunken med försäsongsträning och slit, säger hon med ett skratt och fortsätter:

"Kan kolla tv hela natten"

– Det jag menar är att jag har andats fotboll i alla år, jag har skött mig, följt experternas alla möjliga och omöjliga råd som 8,25 timmars sömn och mat var tredje timme… Nu har jag fått känna på friheten – och släpper den inte. Nu kan jag kolla på en tv-serie hela natten om jag känner för det eller hoppa över frukosten och satsa på en rejäl lunch i stället… Det är också en frihet, säger den nya expertkommentatorn.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.