Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

SvFF utreder misstänkt läggmatch: "Var onormalt mönster"

Öis besegrade Assyriska BK med 8-0 i en träningsmatch. Nu utreder Svenska fotbollförbundet tillställningen för misstänkt läggmatch. – Spelet har avvikit från vad som är normalt, säger SvFF:s chefsjurist Anders Hübinette till GP.

Det var när lagen drabbade samman i en träningsmatch i början av februari som Öis tog en utklassningsseger med 8-0 mot division 1-laget. Men några veckor efter överkörningen utreder nu SvFF träningskampen. 

Svenska spel erbjöd inte själv spel på Öis-Assyriska BK, men fick tips från samarbetsorganisationen Global Lottery Monitoring System om att det fanns ett avvikande spelmönster på matchen. Ärendet lämnades över till Svenska fotbollförbundet. 

"Funnits ett onormalt spelmönster"

– Svenska spel har lämnat information om att det funnits ett onormalt spelmönster på den här matchen. De hade inte själva matchen men följer marknaden och har lämnat den informationen till oss, säger Svenska fotbollförbundets chefsjurist, Anders Hübinette till GP. 

Har det satsats extrema pengar på matchen?

– Spelet har avvikit från vad som är normalt. Det har varit något slags onormalt mönster. 

Vad gör ni nu?

– Exakt vad vi gör vill jag inte gå in på, men vi har kontaktat båda klubbarna och berättat att det förekommit onormalt spel på deras match. Nu ska vi så långt som det är möjligt utreda om det förekommit någon form av manipulation och om någon har brutit mot regelverket så skickar vi det vidare i en anmälan dill disciplinnämnden. Om vi tror att det begåtts något brott så blir det en polisanmälan också. Men där är vi inte.

Bör man i det här läget peka ut klubbarna?

– Det där är generellt sett ett problem. Man kan se avvikande mönster, men därifrån till att dra slutsatser om manipulation, det är svårt. Därför är vi oftast väldigt fåordiga. Men är det så att Svenska spel uppmärksammar ett avvikande mönster på en match så är det ju så.

Öis: "Har egentligen inget att säga"

Örgrytes ordförande Joacim Nordh säger så här till Fotbollskanalen angående utredningen

– Vi känner inte att det berör oss på något sätt. Jag har egentligen inget att säga i det. Jag såg matchen själv på plats och hade ingen tanke på att det var annat än bra prestationer från vår sida som gjorde att det blev 8-0, säger han.

– Synpunkten är ju att det är för jäkligt och allvarligt. Men som ordförande i Öis känner jag ingen delaktighet i detta. Vi ställde upp med det bästa laget och vann med 8-0.

I oktober 2015 stoppade Unibet spel på fem klubbar. En av dem var Assyriska BK. 

"Vill inte kommentera"

Anders Hübinette är dock fåordig om klubbens historisk spelar in i det här fallet. 

– Jag vill inte kommentera det enskilda fallet, men en av parametrarna vi tittar på är historiken för klubbarna och spelarna. Det måste tas med i bedömningen. Men exakt vilket värde det får varierar från fall till fall.

Zeki Celik, tidigare ordförande i Assyriska BK och som numera sitter med i styrelsen, är besviken över att klubben än en gång nämns i samband med uppgjorda matcher. Han var själv på plats som åskådare när träningsmatchen spelades och han är övertygad om att alla spelare gjorde sitt yttersta. 

"Har absolut ingenting med spelfusk att göra"

– Det har absolut ingenting med spelfusk att göra. De har bara fått för sig att det var något konstigt med matchen för att siffrorna var stora. Men är det så jäkla konstigt? Örgryte ställer upp med sitt bästa lag, de har proffsspelare - medan vi hade flera killar som kommer från U19, som inte ens har spelat seniorfotboll, säger han till GP och fortsätter: 

– Så fort det blir lite större siffror så blir man utpekad. Jag tycker det är överdrivet. Det är bättre att koncentrera sig på verkligheten. När du sitter på ett kontor och läser siffrorna så låter det kanske mycket, men om de som utreder hade kommit ut och kollat på matchen hade de förstått att det inte varit något konstigt. 

Assyriska BK: "Varje år går vi igenom det här"

Samtidigt är han tydlig med att Assyriska BK tar ärendet på största allvar. 

– Varje år går vi igenom det här. Vi pratar med våra spelare och nytillkomna spelare. Spelarna i a-laget skriver på ett avtal om att de inte ska hålla på med sådant här. Vi har en bilaga till våra kontrakt som handlar om det här. 

Och skulle någon spelare göra sig skyldig till spelfusk kommer klubben vidta åtgärder.  

– Vi bryter kontrakten om någon skulle hålla på med det här. Blir det ett polisärende så får inte spelarna delta i träningar och matcher under utredningen. Vi tror på det här med bilagan, där medger spelarna själva att de inte ska syssla med sådant här. Vi har jobbat hårt med det här och hoppas att fler klubbar ska hoppa på det här. Det här ska väck från fotbollen. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.