Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: BILDBYRÅN

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

SvFF polisanmäler hoten mot Durmaz

Jimmy Durmaz fick utstå både hat och rasistiska kommentarer på sociala medier efter gårdagens förlustmatch mot Tyskland i VM i Ryssland.
Svenska fotbollförbundet har nu valt att anmäla händelserna.

I går kväll besegrade Tyskland Sverige med 2-1. Avgörandet kom efter att Jimmy Durmaz hade satt in en tuff tackling på Timo Werner vilket ledde till frispark som Toni Kroos satte i mål i matchens sista minut. Durmaz fick av vissa skulden för att ha varit den som gett Tyskland segern och hans instagram fylldes snabbt med kommentarer, många både hatiska och rasistiska

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Reaktionerna har uppmärksammats både här hemma i Sverige och av flera internationella medier. AFP citerar bland annat Albin Ekdal och John Guidetti som fördömer hatet. Reuters skriver att hatstormen mot Durmaz startade så fort bollen rörde nätet.

Ska polisanmälas

drottsminister Annika Strandhäll skriver i ett längre inlägg på Facebook om hur hon själv fått utstå hot och hat efter ha lagt upp en bild på sig själv iklädd en svensk landslagströja, och fortsätter sedan:

"Hatet och hoten mot mig och Durmaz kommer från samma håll. Män som anser sig ha rätten att hota och hata dem som enligt deras trångsynta och hatiska agenda sviker nationen. De tror sig känna vinden i ryggen, på nätet och i vår omvärld. Men jag kommer alltid att stå upp mot dessa krafter. Deras kvinnohat och rasism är ett gift som bryter sönder Sverige och gör oss svagare."

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand säger nu att man kommer sätta ned foten.

– En anmälan har lämnats in till polisen. Det är SvFF som anmäler och står som målsägande, så att Jimmy kan fokusera på det han är här för att göra – spela fotboll. Men Durmaz står bakom vår anmälan fullt ut, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska Fotbollförbundet, på förbundets hemsida.

– Vi tolererar inte att en spelare utsätts för hot och kränkningar. Det är obehagligt och väldigt upprörande att se den behandling Jimmy Durmaz har fått utstå. Fullständigt oacceptabel.

"Får så mycket kärlek"

Sjöstrand konstaterar att Durmaz inte behöver stå ensam efter den tunga förlusten.

– Det är samtidigt glädjande att se att Jimmy Durmaz nu får så mycket kärlek från våra supportrar – den överväldigande majoriteten är ju schyssta, vettiga personer som stöttar laget och inte håller på och hotar och hatar, säger Håkan Sjöstrand.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.