Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I en gemensam skrivelse går Svenska fotbollförbundet och Svensk elitfotboll ut och riktar hård kritik mot polisens nya startegi. Bild: ANDREAS L ERIKSSON
I en gemensam skrivelse går Svenska fotbollförbundet och Svensk elitfotboll ut och riktar hård kritik mot polisens nya startegi. Bild: ANDREAS L ERIKSSON

SvFF och SEF enas i kritiken mot polisen: "Djupt bekymrade"

Efter att organisationernas styrelser haft möte i helgen har Svenska fotbollförbundet och Svensk elitfotboll nu enats i kritiken mot vad de kallar "polisens orimliga tillståndskrav" i samband med fotbollsmatcher.
– Den nuvarande situationen är inte hållbar, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson i ett pressmeddelande.

Frågan har stötts och blötts på högsta ort inom svensk fotboll. Polisens hårdare nypor i form en av ny strategi, med hårdare tillståndskrav i form av den så kallade villkorstrappan har rört upp känslor i Fotbollsverige. Senast under måndagens Originalderby där supporterskaror från både Gais och Örgryte manifesterade sitt missnöje.

Polisens nya strategi har bland annat renderat i förbud mot större flaggor, tuffare visitationer och ökade krav på arrangemangen. Det är några av punkterna som ligger till grund för det stora missnöje som nu finns i supporterled.

Protesterna på läktarplats har varit massiva under den senaste månaden och nu agerar alltså svensk fotbolls två tyngsta organ.

"Den nya tillämpningen går i rakt motsatt riktning mot den strategi som vi tidigare varit överens om", skriver man i ett pressmeddelande som är underskrivet av Lars-Christer Olsson, ordförande i Svensk elitfotboll, samt SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson.

– Den nuvarande situationen är inte hållbar. Jag och Lars-Christer Olsson kommer i nästa vecka att träffa företrädare för polisen som ansvarar för idrottsfrågor. Det är bara tillsammans som vi kan se till att svensk fotboll kan behålla sin närmast världsledande position i engagerat och gott supporterskap, säger Karl-Erik Nilsson.

– Vi och våra klubbar har givetvis ett ansvar för att motverka olagliga handlingar och att biträda polisen med att lagföra individer om de begår kriminella handlingar på våra arenor. Men polisens nya strategi innebär en oacceptabel kollektiv bestraffning av alla supportrar och leder till att unga, annars skötsamma, individer också vänder sig mot polisen och ser den som en fiende. Detta är det sista vi vill, säger SEF:s ordförande Lars-Christer Olsson.

I pressmeddelandet nämns även att det under helgens möte diskuterats en skrivelse från Gais, där klubben dels avhandlar polisens nya strategi samt Riksidrottsförbundets ordförande Björn Erikssons roll i det hela.

"Vi är djupt bekymrade"

Eriksson har i en granskning från Expressen ifrågasatts för att sitta på dubbla stolar, efter att han under flera år haft uppdrag inom säkerhetsbranschen. Han har bland annat drivit frågan att vaktbolag ska kunna ta över delar av polisens arbete, exempelvis under fotbollsmatcher, och har pekats ut som en av personerna bakom den så kallade villkorstrappan.

Efter uppgifterna som publicerades av Expressen startades en oberoende utredning av RF-basen, detta efter att 171 anmälningar kommit in via RF:s visselblåsartjänst.

– Vi är djupt bekymrade och har noterat att RF tillsatt en oberoende utredning till följd av de anmälningar som gjorts mot Björn Eriksson i RF:s visselblåsartjänst. Vi kommer att följa denna utredning noga och ta ställning till eventuella åtgärder när den offentliggjorts, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson.

Nilsson har tidigare uttryck att han fortfarande känner förtroende för Eriksson, trots avslöjandet om att han suttit på dubbla stolar, detta efter samtal med RF-ordföranden.

– De förklaringar som Björn lämnade till oss, hur han hade hanterat de här uppdragen och hur de hade förhållit sig till varandra, de förklaringarna, utifrån informationen vi fick, tycker jag ändå kändes rimliga, sa han till Expressen för en dryg vecka sedan.

LÄS MER: Supportrarna kräver hans avgång – Björn Eriksson svarar på kritiken

GP träffade Björn Eriksson tidigare i månaden och då gav han sin syn på den massiva kritik han fått. Han slog tillbaka mot anklagelserna om att han ska ha spelat en stor roll i polisens nya förhållningssätt vid fotbollsmatcher.

– Ytterst är det polisen som bestämmer vilken teknik de använder, så som ägare av våldsmonopolet. Det är knappast så att vi andra kan göra annat än att framföra våra synpunkter. Jag tror inte de behöver hemliga gubbar som viskar i örat på dem vad de ska göra. Oavsett om den där rådgivaren skulle heta Björn Eriksson eller något annat, sa han då.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.