Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
U21-landslagets förbundskapten Roland Nilsson. Bild: MATHILDA AHLBERG

Sveriges landskamp spelas utan publik – kan ställas in

Coronaviruset ställer till det även för U21-landslaget, vars EM-kval mot Italien i Benevento 31 mars kommer att spelas utan publik. Om matchen ens blir av.
– Vi förbereder oss för spel, men det kan bli inställt när som helst, säger förbundskapten Roland Nilsson.

Det svenska U21-landslaget spelar i samma grupp som Italien, där det på torsdagen rapporterades om 3 089 fall av det smittsamma coronaviruset covid-19.

I onsdags beslutade italienska myndigheter att samtliga fotbollsmatcher i Italien fram till 2 april ska spelas utan publik.

Det gäller även landskamper.

Därför är Sveriges EM-kval mot Italien i farozonen.

Matchen mot Italien är planerad att spelas på Municipal Stadium Ciro Vigorito i Benevento 50 kilometer nordöst om Neapel 31 mars.

– Vi har daglig kontakt med allt som händer. Vi vet redan att Italien har svarat att det inte blir någon publik, i dagsläget är det vad vi vet, säger Sveriges förbundskapten Roland Nilsson.

Truppen är tänkt att tas ut 18 mars.

– Blir matchen inställd får vi se när vi kan spela istället. För vår del finns det ett fönster i början av juni också. Därför är det dumt att chansa, säger Roland Nilsson.

"Man vill inte vara i Stockholm heller"

Att flytta matchen till Sverige och Stockholm är inte aktuellt.

– Man vill inte vara i Stockholm heller som det är nu. Vi kommer inte att samlas alls om det inte blir match, säger den svenske förbundskaptenen.

Roland Nilsson följer utvecklingen på nära håll och utgår från att kloka beslut fattas.

– Det är olustigt det här. Hur klubbarna kommer se på det här är en liten fråga också. Om Uefa säger att det ska spelas, vad händer om någon i truppen blir sjuk? Då blir det karantän på hela truppen.

Förutom matchen mot Italien är planen att Sverige även ska möta Armenien 26 mars. Även den matchen är i farozonen. Landet gränsar till Iran, som precis som Italien tillhör de mest coronasmittade länderna.

Några av de aktuella spelarna har Serie A som arbetsplats, däribland Mattias Svanberg och Dejan Kulusevski.

Svårare att nå resultat

Båda två har tillhört A-landslaget på sistone.

– Vi slussar upp spelare till A-landslaget, det är det vi är till för, att de ska ta nästa steg. Det innebär samtidigt att det blir svårare för oss att nå resultat, säger Roland Nilsson.

I en haltande grupp har Sverige sex poäng efter fyra spelade matcher. I gruppen spelar även Irland, Island och Luxemburg.

U21-landslagets Dennis Hadzikadunic, Daleho Irandust och Mattias Svanberg skriver autografer i Falkenberg. Bild: MATHIAS BERGELD

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.