Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Sveriges jättekross – sex mål på 13 minuter

Först ställde sig det svenska landslaget på knä – sedan reste man sig upp och fullständigt pulveriserade det ungerska landslaget med 8–0.
Peter Gerhardssons Blågult fortsätter därmed att storma mot EM-slutspelet.

Just innan avspark satte det svenska landslaget unisont ned ett knä i Gamla Ullevis gräsmatta och sällade sig därmed till de idrottare världen över som valt att manifestera i solidaritet med Black Lives Matter-rörelsen.

– Vi är ett landslag som har de värderingarna och vill stå bakom en sådan stor sak som är otroligt viktig. Alla människor ska behandlas lika, och det vill vi vara tydliga med som landslag, sa kapten Caroline Seger inför matchen, och efter att ha fått grönt ljus från både det svenska fotbollförbundet och Uefa fick spelarna alltså som de ville.

När matchen startade var svenskorna dock på benen igen – och visade omedelbart vilket landslag det är är som leder EM-kvalgruppen. Inom loppet av tio minuter hade både Kosovare Asllani och Anna Anvegård missat frilägen, medan Ungern hade svårt att alls få tag i bollen.

Hurtig spräckte nollan

Och ledningsmålet skulle också komma. Efter en hörna i den elfte minuten hörna tryckte sig Lina Hurtig fram och stångade in ledningsmålet. Hurtig, som nyligen värvades till italienska Juventus, visade att flytten gjort henne gott och var en av planens absolut främsta.

Sverige fortsatte efter målet att dominera och trax innan halvtid kom matchens vackraste – och fulaste – sekvens. Kosovare Asllani stod för en genial framspelning med utsidan av foten, och Lina Hurtig stormade fri mot mål. Från andra hållet kom dock den ungerska målvakten Barbara Biro, och med sin huvudlösa utrusning kapade hon Hurtig grovt. För att inte säga brutalt.

”Red card!” ropade förbundskapten Peter Gerhardsson från bänken, och så blev det också.

Därmed skulle Ungern försöka vända på underläget med en spelare mindre på plan.

De var aldrig nära.

Under den andra halvleken fortsatte hemmalaget att ligga på, och möjligheter att dryga ut ledningen var många. Effektiviteten var dock inte på topp så långt, vilket kanske kan förklaras av att flera av spelarna inte spelat match sedan innan corona-tiden.

Osannolik ketchupeffekt

Efter en knapp timma kom till slut 2–0, och då var det Anna Anvegård som äntligen hittade rätt när hon skyfflade in en retur från nära håll.

Skulle det innebära en ketchupeffekt?

Svar ja.

Bara 13 minuter senare var ställningen nämligen osannolika 7–0. Detta efter ytterligare två mål av Anvegård, ett av Hurtig, ett av Magdalena Eriksson och ett av Amanda Ilestedt. Det sistnämnda var ett vackert långskott från högerbacken.

LÄS MER: Hat-trick-hjälten: ”Jag var rätt frustrerad”

Och Ungern var fullständigt krossat. På stopptid kunde Linda Sembrant dessutom göra 8–0.

Göteborgsmålvakten Jennifer Falk fick därmed hålla nollan i sin första tävlingsmatch för landslaget. Hon fick chansen sedan Hedvig Lindahl skadat sig, och förbundskapten Gerhardsson medgav inför matchen att det inte var en lätt sak att välja mellan Falk och Zecira Musovic.

– Det är två väldigt bra målvakter, men en detalj är att Ungern är väldigt kontringsstarkt. Jennifer är bra på att komma ut snabbt, även utanför straffområdet. Det är små, små saker som avgör, men vi valde Jennifer i det här läget, motiverade Gerhardsson.

Resultatet innebär att Sverige har fyra raka segrar i EM-kvalet och toppar gruppen före Island. På tisdag möts de två i en match som kan bli väldigt avgörande för vem som vinner gruppen och därmed säkrar en plats i slutspelet 2022.

Så startade Sverige (4–3–3): Jennifer Falk – Amanda Ilestedt, Linda Sembrant, Magdalena Eriksson, Jonna Andersson – Caroline Seger, Kosovare Asllani (Loreta Kullashi, 73), Nathalie Björn – Sofia Jakobsson (Olivia Schough, 66), Anna Anvegård (Pauline Hammarlund, 80), Lina Hurtig

LÄS MER: Göteborgarna invaderar Gerhardssons landslag

LÄS MER: Seger med dubbla kängor till Göteborg: ”Spelare som kommer och går”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.