Sveriges förkrossande statistik mot "blåbärsnationerna"

Efter 0-0 mot Frankrike har bilden av Luxemburg, som genom åren tagit poäng i nio av 93 VM-kvalmatcher, förändrats. En blåbärsnation? – Nej, det tycker jag inte. De ligger ju inte sist i gruppen, säger Lasse Jacobsson, svensk Luxemburgspion.

ANNONS
|

Inför kvällens utsålda (drygt 50 000 biljetter) och viktiga VM-kval på Friends i Solna ägnas avsevärd kraft åt att höja Luxemburgs slagstyrka i svenska spelares och fans medvetande.

Skall Sverige missa VM i Ryssland, skall det i alla fall inte bero på underskattning av Luxemburg.

– Det kommer inte bli någon lätt match. Det fick vi bevis på senast när de mötte Frankrike borta. De kunde nästan ha vunnit den matchen och har en stark defensiv, säger exempelvis den svenske anfallaren Marcus Berg.

Lasse Jacobsson, som förmodligen vet mer om Luxemburgs fotbollslandslag än någon annan svensk, pekar på betydelsen av ha respekt för motståndet.

ANNONS

– Tittar man på matchen mot Frankrike ligger de lågt, men de skickar inte bara iväg bollen, de försöker sätta igång den. Därför är de naiva.

– Är du aggressiv, bra på direkt återerövring och verkligen kliver på kan du skapa oerhört många chanser mot dem, på grund av at de försöker spela sig ur alla situationer, säger han vidare.

GP gått igenom Luxemburgs samtliga VM-kval sedan premiären i kvalet till VM i Västtyskland 1974. Facit: Tre segrar, sex oavgjorda och 84 förluster.

I det pågående VM-kvalet har laget tagit poäng i tre matcher: Seger och oavgjort mot Vitryssland och oavgjort mot Frankrike. Beroende på resultaten i de två sista omgångarna kan det 101-rankade landslaget slippa sistaplatsen i grupp A.

Gustav Svensson fick frågan om man som spelare behöver påminna sig själv om att det längre inte finns några egentliga blåbär i världsfotbollen.

– Ja, det tror jag. Samtidigt kommer det förhoppningsvis bli över 50 000 på lördag. Det tror jag kommer hjälpa till med motivationen. Då spelar det ingen roll vilka du möter och är på tårna oavsett.

21 matcher – 21 segrar

Sveriges förbundskapten Janne Andersson fick frågan av en journalist från Luxemburg om han ser Luxemburgs resultat (0-0) från matchen mot Frankrike som ett mirakel, eftersom Sverige teoretiskt kan nå förstaplatsen i gruppen.

ANNONS

– För oss var det förstås ett bra resultat på det sättet. Luxemburg har under hela kvalet blivit bättre och bättre. Självklart var det lite av en överraskning, men det gjorde även en riktigt bra match hemma mot Vitryssland. De har verkligen växt som lag. Särskilt om vi tittar på defensiven, menade Janne Andersson under fredagens presskonferens.

På en kvalitetsskala talas det om världsnationer i toppen och blåbärsnationer i botten, var sätter vi in Luxemburg där?

– Var är de rankade? 101? Det är väl någonstans mitt emellan. Skulle jag säga, säger Lasse Jacobsson.

Så ingen blåbärsnation?

– Nej, det tycker jag inte. De ligger ju inte sist i gruppen, men är på andra sidan 100-sträcket, så det är ingen toppnation. Det är en match vi skall vinna.

Om Frankrike ”föll” på okoncentration och arrogans är Sveriges facit mot ”blåbärsnationer” i mästerskapskval desto bättre.

GP har kartlagt samtliga kvalmatcher mot ”lättare motstånd” under 2000-talet. Facit: 21 matcher, 21 segrar och 73-4 i målskillnad. Kanske kan det lugna oroliga själar?

– Vi är favoriter och skall vinna den här matchen. Vi skall göra allt vi kan för att bjuda på en fantastisk match och hoppas att publiken är nöjda när de går hem, säger Andreas Granqvist.

ANNONS

Fakta/svenska kval mot ”blåbär”

2001

Moldavien (b) 2-0, VM-kval, Marcus Allbäck 2

Moldavien (h) 6-0, VM-kval, Henrik Larsson 4, Marcus Allbäck, Niclas Alexandersson

2003

San Marino (b) 6-0, EM-kval, Mattias Jonson 3, Marcus Allbäck 2, Fredrik Ljungberg

San Marino (h) 5-0, EM-kval, Zlatan Ibrahimovic 2, Mattias Jonsson, Andreas Jakobsson, Kim Källström

2004

Malta (b) 7-0, VM-kval, Zlatan Ibrahimovic 4, Henrik Larsson 2, Fredrik Ljungberg

2005

Malta (h) 6-0, VM-kval, Mattias Jonson, Anders Svensson, Zlatan Ibrahimovic, Christian Wilhelmsson, Fredrik Ljungberg, Johan Elmander.

2006

Liechtenstein (h) 3-1, EM-kval, Marcus Allbäck 2, Markus Rosenberg

2007

Liechtenstein (b) 3-0, EM-kval, Christian Wilhelmsson, Fredrik Ljungberg, Anders Svensson

2009

Malta (h) 4-0, VM-kval, Kim Källström, Daniel Majstorovic, Zlatan Ibrahimovic, Marcus Berg

Malta (b) 1-0, VM-kval, självmål

2010

San Marino (h) 6-0, EM-kval, Zlatan Ibrahimovic 2, självmål 2, Andreas Granqvist, Marcus Berg

2011

Moldavien (h) 2-1, EM-kval, Mikael Lustig, Sebastian Larsson EM-kval

Moldavien (b) 4-1, EM-kval, Johan Elmander, Alexander Gerndt, Ola Toivonen

San Marino (b) 5-0, EM-kval, Christian Wilhelmsson 2, Tobias Hysén, Martin Olsson, Kim Källström

2012

Färöarna (b) 2-1, VM-kval, Zlatan Ibrahimovic, Alexander Kacaniklic

2013

Färöarna (h) 2-0, VM-kval Zlatan Ibrahimovic 2

2014

Liechtenstein (h) 2-0, EM-kval, Erkan Zengin, Jimmy Durmaz

2015

Moldavien (b) 2-0, EM-kval, Zlatan Ibrahimovic 2

Liechtenstein (b) 2-0, EM-kval, Marcus Berg, Zlatan Ibrahimovic

Moldavien (h) 2-0 EM-kval, Zlatan Ibrahimovic, Erkan Zengin

2016

Luxemburg (b) 1-0, VM-kval, Mikael Lustig

Facit: 21 matcher, 21 segrar, 73-4 i m

ANNONS