Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Sveriges beslut: Söker inte fotbolls-EM

De nordiska länderna Sverige, Norge, Danmark och Finland har vid ett presidiemöte i Köpenhamn under fredagen beslutat att inte söka fotbolls-EM för herrar 2024. – Vi kommer att prioritera kommande dam-VM, säger Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till GP.

Sedan tidigare har både Turkiet och Tyskland berättat att de vill arrangera EM 2024, som precis som 2016 förväntas innehålla 24 lag och minst nio arenor med kapacitet på mellan 30 000 och minst 50 000 åskådare.

– Det måste vara möjligt för mindre länderna att arrangera ett mästerskap. Det vore tråkigt om det bara är de stora länderna som är arrangörer. Sverige har ett väldigt bra rykte som arrangör, har Karl-Erik Nilsson tidigare sagt i en intervju med Sveriges Radio.

Under två dagar har ordföranden för de nordiska fotbollförbunden träffats vid ett presidiemöte i Köpenhamn och där bland annat intervjuat sju av kandidaterna till det europeiska fotbollförbundets exekutivkommitté.

På fredagsförmiddagen diskuterades förutsättningarna att gå vidare med planerna om en nordisk ansökan att arrangera EM-slutspelet för herrar om sju år, 2024.

Beslutet, som GP nu kan avslöja, är att inte söka mästerskapet.

– Vi kommer inte att ansöka om EM 2024, då vi bland annat upplever att vi inte kommer hinna att uppfylla de arenakrav som finns, säger Karl-Erik Nilsson till GP.

– Det finns andra mästerskap och kommande EM så att jag ändå optimistisk.

– Vi har inte lagt alla ägg i EM-korgen. Vi har också tittat på andra Uefa- och Fifa-mästerskap. Som U21-mästerskap och U20-VM på dam och herrsidan. Vi kommer att prioritera kommande dam-VM, säger han.

VM 2019 går i Frankrike, nästa sökbara VM är 2023 eller 2027.

Mötet beslutade att låta en arbetsgrupp fortsätta utreda möjligheten att arrangera framtida EM-slutspel, som EM 2028.

Sverige arrangerade EM i fotboll 1992. Parken i Köpenhamn är en av 13 städer som står värd för EM-matcher 2020.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.