Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Sverige vinnare i genrepet – Berg nätade när Armenien besegrades

2–0 mot Finland senast. 3–1 mot Armenien i genrepet.
Sverige, där Marcus Berg hoppade in och nätade och där Emil Forsberg bjöd på briljans, fick ett fint avstamp inför EM-premiären mot Spanien.
– Det där riktiga trycket blev inte i matchen, ändå klart godkänt, säger förbundskapten Janne Andersson om insatsen.

Sista testet inför EM.

Första matchen på Friends arena på länge med publik.

Inför 500 blågula supportrar kunde Sverige få ett fint avstamp inför det stundande mästerskapet. Armenien besegrades komfortabelt med 3–1.

Det här efter mål av Emil Forsberg, Marcus Danielson och Marcus Berg.

– Det var vänskapsmatch från vår sida. Vi går förvisso ut och tar tag i matchen på ett bra sätt, men det känns som att vi någonstans har med oss att vi har en EM-premiär om inte så lång tid. Det där riktiga trycket blev inte i matchen, ändå klart godkänt. Men inte riktigt det där bettet, säger förbundskapten Janne Andersson.

Emil Forsberg var på spelhumör och låg bakom det mesta i en första halvlek där Sverige bjöd på flera fina offensiva aktioner, men där det samtidigt såg en aning svajigt ut bakåt emellanåt.

Och det kunde faktiskt ha börjat riktigt illa.

Victor Nilsson Lindelöf såg inte att han hade en framstormande Kamo Hovhannisyan i ryggen, armeniern kunde sånär slita sig loss – men Marcus Danielson och Robin Olsen hjälptes åt att reda ut situationen.

Forsberg hjärnan bakom det mesta

Framåt såg det däremot stundtals riktigt bra ut för Janne Anderssons manskap. Både när det byggdes anfall och kombinerades – och i samband med fasta situationer.

Det var också i samband med en frispark som nollan skulle spräckas.

Tidigare IFK Göteborg-försvararen André Calisir gjorde omkull Dejan Kulusevski i en duell utanför Armeniens straffområde, Emil Forsberg stegade fram och fick iväg ett vobblande skott som målvakten hos gästerna, David Yurchenko, inte kunde parera.

1–0. Jubel på läktarna.

– Det var ingen superfrispark, många säger det var en målvaktstavla, men skjuter du inte så gör du inte mål. Ibland går de in, ibland går de ut. Jag kommer fortsätta försöka och jag försöker väl träna på den träffen så mycket som möjligt även nu på träning och sådär. Förhoppningsvis slinker någon in i EM också, säger Emil Forsberg.

Det skulle komma mer efter det. Sverige ökade farten och bortalaget fick flera gånger ta undan i panik när Kristoffer Olsson, Dejan Kulusevski, Emil Forsberg och Alexander Isak hittade varandra.

Men det var mittback Marcus Danielson som skulle bli den som tryckte dit bollen.

Hörna Sverige. Forsberg slog den – Danielson var där och nickade, via armenier, in 2–0.

Sebastian Larsson brände straff

Innan halvleken var över kunde och borde det också ha varit 3–0.

Hands i straffområdet gav Sverige straff.

Sebastian Larsson, som gjorde mål från elvameterspunkten mot Finland, sköt, men inte bättre än att Yurchenko kunde rädda.

2–0 i paus.

I den andra halvleken var det Sverige som fortsatte att diktera villkoren – men det var Armenien som fick utdelning.

Egentligen från ingenstans kom en reducering.

Robin Olsen räddade det första avslutet, men på egen skottretur kunde Vahan Bichakhchyan knoppa in 1–2 med pannan.

Berg hoppade in – och nätade

Janne Andersson svarade med att skifta en kvartett. Marcus Berg, Robin Quaison, Emil Krafth och Mattias Svanberg in. Alexander Isak, Dejan Kulusevski, Albin Ekdal och Mikael Lustig ut.

Det skulle visa sig lyckat.

Med fem minuter kvar av ordinarie tid hittade nämligen Quaison parhästen Berg i straffområdet. Veteranen var kylig och lyfte behärskat in 3–1 med vänstern.

Mer dramatiskt än så blev det inte under avslutningen.

Sverige spelade av matchen, vilket innebär att båda de förberedande landskamperna slutade med vinst.

3–1 mot Armenien. 2–0 mot Finland.

– Totalt sett en match där vi, lite som jag sa efter Finland, gör det godkänt utan att det sprakar om det, säger Janne Andersson som var glad över att laget också klarade sig undan skador.

– Det är en jätteviktig del nu när vi går in i sista veckan inför. Totalt sett är jag nöjd med kvällen utan att jag tycker att allt var fantastiskt därute.

Härnäst väntar Spanien i EM-premiären i Sevilla den 14 juni.

Fakta: Så startade Sverige

(4-4-2) Robin Olsen – Mikael Lustig (Emil Krafth, 72), Victor Nilsson Lindelöf, Marcus Danielson, Pierre Bengtsson – Sebastian Larsson (Viktor Claesson, 46), Albin Ekdal (Mattias Svanberg, 72), Kristoffer Olsson, Emil Forsberg (Ken Sema, 86) – Alexander Isak (Marcus Berg, 72), Dejan Kulusevski (Robin Quaison, 72)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.