Sverige utslaget ur EM - Zlatan slutar

Sverige pressade – men fick aldrig hål på världslaget Belgien. I stället kunde Radja Nainggolan avgöra i den 84:e minuten. Förlusten innebär att det blågula EM-äventyret nu är över.

|

Det var matchen som helt skulle avgöra Sveriges fortsatta EM-öde – och kanske den sista landskampen för stjärntrion Zlatan Ibrahimovic, Kim Källström och Andreas Isaksson.

Bara seger gällde för de blågula mot favorittippade Belgien om man skulle få spela åttondelsfinal.

Och med knappt fem minuter spelade skulle svenskarna få ett jätteläge efter en frispark då bollen hamnade hos Marcus Berg, men målvakt Thibaut Courtois kunde på nära håll rädda mästerskapets första blågula avslut på mål.

Marc Wilmots landslag tog därefter över det mesta av bollinnehavet. Sverige hade väl i offensivt läge, även om man bjöds på en del ytor, svårt att tränga genom den kompakta, belgiska försvarslinjen – men även Erik Hamréns defensiv spelade förtroendeingivande.

Omställningarna från de vitklädda blev dock allt fler. Ofta regisserade av någon av världsstjärnorna Kevin De Bruyne eller Eden Hazard.

Den riktigt stora målchansen skulle till slut dessutom komma – på ett inlägg precis före halvtid. Högerbacken Thomas Meunier var först och satte dit huvudet. Svenske målvakten Andreas Isaksson kunde med fingertopparna få bollen precis utanför stolpen.

Det var således mållöst in i paus – och blågult var nu tvingat att näta i andra.

Sverige kom dessutom ut inspirerat till de avslutande 45 minuterna. Man skapade direkt två halvlägen, men den sista skärpan saknades.

Även Belgien kändes farligt. Wilmots landslag utmanade ständigt den svenska defensiven och framför allt längs kanterna var man flertalet gånger på väg att skapa chanser.

I den 63:e minuten bytte Hamrén ut Berg och satte in John Guidetti – och en kort stund senare ersatte Jimmy Durmaz Sebastian Larsson – i ett försök till en svensk, offensiv forcering.

Med det öppnade man även upp sig lite bakåt. Anfallsstjärnan Romelu Lukaku fick ett par lägen att avgöra – men det var till slut Radja Nainggolan som i den 84:e minuten kunde dundra in 1-0 bakom en chanslös Isaksson.

God natt, Sverige.

De blågula skapade ett par halvchanser, men man fick aldrig hål på Courtois i det belgiska målet.

Att EM-äventyret nu nått sitt slut innebär att stjärntrion Zlatan Ibrahimovic, Andreas Isaksson och Kim Källström gjort sina sista insatser i det svenska landslaget. Detsamma gäller för förbundskapten Hamrén.

I och med Irlands seger mot Italien kom Sverige sist i gruppen.