Sverige utslaget ur EM: "Väldigt jobbigt"

Pia Sundhage har gjort sin sista match som förbundskapten för Sverige. Det blev förlust med 0-2 i EM-kvartsfinalen mot värdnationen Nederländerna.

|

Pia Sundhage gjorde flera förändringar i sin startelva, jämfört med förlusten mot Italien i den avslutande gruppspelsmatchen. Jonna Andersson fick fortsatt förtroende till vänster i backlinjen, men till höger och centralt var Jessica Samuelsson och försvarsgeneralen Nilla Fischer tillbaka intill Linda Sembrant.

Fridolina Rolfö fick chansen från start istället för Olivia Schough och Lotta Schelin tog klivet ned till höger på mittfältet. Centralt var Lisa Dahlkvist tillbaka som Caroline Segers innermittfältskompanjon.

Efter en jämn matchinledning fick Nederländerna ett farligt frisparksläge efter drygt en halvtimmes spel. Nilla Fischers tackling skedde innanför straffområdet men domaren uppfattade att situationen ägde rum precis utanför straffområdeslinjen. Det gjorde inget förden nederländska stjärnan Lieke Martens. Den tidigare Göteborg FC-anfallaren överlistade Hedvig Lindahl med sin vassa avslutsfot och gav värdnationen ledningen efter 33 minuter.

I den 64:e minuten hängde inte Sverige med när Nederländerna ställde om. Martens slog en öppnande passning mot Shanice van de Sanden, som med en sidledspassning spelade Vivianne Miedema fri. Anfallaren rullade enkelt in 2-0 i öppet mål och Sveriges uppförsbacke blev ännu brantare.

Sverige försökte samla ny offensiv kraft under den avslutande halvtimmen och skapade flera högkvalitativa målchanser. Med tio minuter kvar knäade Lotta Schelin in bollen i mål men vinkades av för offside. Även Stina Blackstenius ett rent friläge att reducera.

Men några svenska mål blev det inte och Nederländerna vann med 2-0. Därmed är värdnationen klar för semifinal och Sverige är ute ur EM.

– Skit. Det känns tråkigt, säger lagkaptenen Lotta Schelin i SVT.

Målvakten Hedvig Lindahl känner frustration efter kvartsfinalförlusten.

–Ganska stor frustration. Vi känner att det här inte är det bästa laget vi har stött på, ens i den här turneringen, men ändå lyckas vi inte ta oss förbi den här kvarten.

Nu tackar Pia Sundhage för sig och överger förbundskaptensstolen.

– Det är svårt att sätta ord på det, jag är jätteledsen för att det blev som det blev. Vi får ge cred till Holland, totalt sett är de ett bättre lag i dag, säger Pia Sundhage.