Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverige ska slipa OS-formen – i EM-kvalet

Sverige toppar kvalgruppen på full pott. Moldavien har inte tagit en poäng. I en match som bara ska kunna sluta på ett sätt vill Sverige slipa detaljer – inför OS. – Det känns som att vi behöver se spelare här ute för det är snart en OS-uttagning, säger Pia Sundhage.

Förutsättningarna är vitt skilda när Sverige kliver in Gamla Ullevi för EM-kval mot Moldavien i kväll.

Blågult toppar gruppen efter att ha tagit full pott i sina fem matcher och skaffat sig 14-0 i målskillnad.

Längst ner i gruppen återfinns Moldavien. Laget har förlorat samtliga matcher och har 1-18 i målskillnad.

När lagen möttes nere i Chisinau vann Sverige med 3-0 på en dålig plan. På ett välklippt Gamla Ullevi hoppas man kunna vinna ännu större.

– De är inte så skickliga fotbollsspelare så det blir väl mycket närkampsspel och så blir det väl vi som får föra spelet, säger Lisa Dahlkvist.

Framför allt vill man använda matchen till att slipa på detaljer.

– Det är klart att vi hoppas kunna lira bra fotboll och framför allt få träna på possessionspelet. Vi siktar på att gå in och göra en bra match och mycket mål., säger Lotta Schelin.

– Det är klart att det blir lite detaljer. Fasta situationer, inkast – sådana grejer som är mycket bättre att träna på match än på träning, säger Lisa Dahlkvist och fortsätter:

– Sedan också spelet i sig. Att kunna ta taktiska grejer som vi gör på träningen och kunna ta med det ut i match. Det finns mycket att träna på, säger Lisa Dahlkvist.

Matchen mot Moldavien blir ett särskilt viktig test med inför OS i Rio de Janeiro där Sverige i augusti ställs mot Sydafrika, Brasilien och Kina.

– Jag tycker det är viktigt att spela ihop sig. Vi är ett par nya spelare. Att få spela ihop sig lite och få se hur all de yngre spelarna spelar, så det är kanonbra, säger Lisa Dahlkvist.

– Jag tror framför allt att det är viktigt att testa lite olika spelare och få alla att känna sig delaktiga. Det tror jag att man kan komma väldigt långt på, säger Lotta Schelin.

Även förbundskapten Pia Sundhage ser matchen som en viktig del i att testa spelare inför OS.

– Vi kommer att göra några förändringar. Det känns som att vi behöver se spelare här ute för det är snart en OS-uttagning, säger hon och fortsätter:

– Dels då hur man startar, men framför allt testa spelare som kommer från bänken. Hur bra kan det bli? Vad kan hon tillföra när hon sitter på bänken?

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.