Sverige sågas efter fiaskot: ”Det är chockerande svagt”

Tisdagens kryss innebär att Sverige flyttas ned i Nations Leagues C-division.
Nu kommer reaktioner på fiaskot från våra grannländer.
– Det ser ut som en liten kris, säger VG-krönikören Knut Espen Svegaarden.

ANNONS
|

Danmark besegrade Frankrike förra veckan och var en hårsmån från att vinna sin A-division. Norge gjorde slarvsylta av Sverige och stannar kvar i B-divisionen med besked.

Detta samtidigt som Sverige slutade sist i samma grupp – och nu kan ställas mot lag som Azerbajdzjan, Färöarna och Luxemburg när det drar ihop sig till nästa Nations League-upplaga.

Faktum är att även Island och Finland presterat bättre – båda landslagen lyckades hålla sig kvar B-divisionen. Endast nämnda Färöarna plats i NL-hierarkin går att jämföras med Sveriges bland de nordiska länderna.

Någonting som får våra grannländer att reagera.

– Det är en jätteskandal och oerhört nederlag för det svenska landslaget. Ett tvättäkta fiasko. Det är inte värdigt för en stolt fotbollsnation som Sverige, säger danska Tipsbladets chefredaktör och krönikör Allan Olsen till Sportbladet.

ANNONS

Jublet över fiaskot

Han fortsätter:

– Självklart kan man som dansk skratta åt det och känna skadeglädje, men det är nästan inte ens roligt att det är så stor klasskillnad mellan Danmark och Sverige just nu.

Även i Norge reagerar man.

– Två degraderingar på två år är chockerande svagt av Sverige. Det ser ut som en liten kris. Varför ändrade Andersson på succéformeln?, undrar VG-krönikören Knut Espen Svegaarden när Sportbladet ringer honom.

I Finland, historisk lillebror när det kommer till fotboll, jublar man över att tisdagens resultat ser till att landet hamnar i seedningsgrupp två inför EM-kvallottningen, medan Sverige halkar ned i den tredje.

”Stora nyheter för Finland! Sveriges fiasko en fullträff för Berguvarna”, skriver tidningen Ilta-Sanomat, enligt Sportbladet.

LÄS MER:Perfekt läge att byta förbundskapten – de här kan ta över

LÄS MER:Svenska fiaskot fullbordat – åker ner i tredjedivisionen

LÄS MER:Missar och fiaskon – Sveriges svarta landslagsår

ANNONS