Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Sverige klart för VM-kvartsfinal

En bruten svensk måltorka, en monsterräddning av Hedvig Lindahl och en svensk kvartsfinalplats. Det var svenskt jubel i Paris när Blågult besegrade Kanada i VM-åttondelsfinalen.

Vinna eller försvinna.

Åka till Rennes för kvartsfinal mot Tyskland eller åka hem.

Fortsatt chans till OS-spel eller ute också ur den leken.

I den nästan 30-gradiga värmen i Paris stod mycket på spel för Sverige i åttondelsfinalen mot Kanada, där Peter Gerhardsson ställde upp med en identisk elva som i premiärmatchen mot Chile.

Det blev vinst, Rennes och OS-hopp.

– Jag tror verkligen på det här laget och det vi håller på med. Vi jobbade otroligt hårt för varandra och det ska vi fortsätta göra, sa en av matchhjältarna, Stina Blackstenius, efter matchen.

I den första halvleken på Parc des Princes hade Kanada ett knappt övertag men utan att vara riktigt nära ett ledningsmål. Sverige åt sig under de första 45 minuterna in mer och mer i matchen och stack upp ibland, dock aldrig till riktigt farliga lägen.

I den elfte minuten var det nära ett svenskt jätteläge men Stina Blackstenius, som hoppades bryta den långa måltorkan i landslaget, fick inte med sig bollen.

Monsterräddning av Lindahl

Sverige tryckte på direkt i den andra halvleken och anfallsduon Sofia Jakobsson och Fridolina Rolfö utmanade Kanadas försvar. Men det var Sveriges tredje anfallare, måljagande Stina Blackstenius, som spräckte nollan efter ett mönsteranfall i den 55:e minuten. GFC-stjärnan Elin Rubensson hittade Kosovare Asllani på mittplan, som i sin tur serverade Blackstenius en perfekt djupledspass. Blackstenius gjorde inga misstag, chippade in bollen bakom Labbé i den kanadensiska målet och 1-0 till Sverige och en bruten måltorka var ett faktum.

– Det är ett lite typiskt Stina-mål, det är de bollarna jag gillar att gå på. Äntligen får jag utdelning, fantastisk skönt. Som jag har väntat på et här målet, och att få göra det i en sån här match, säger Blackstenius till TV4.

Efter det var det ny energi i det svenska laget och fint spel och fler bra lägen följde.

Men det var Kanada som fick nästa stora läge. En solklar hands på Kosovare Asllani i straffområdet och straff för Kanada. Då klev Hedvig Lindahl fram. Veteranen sträckte ut sig till det yttersta och stod för en monsterräddning.

– Det betyder jättemycket. Vi har inte vunnit något men det är skönt att ha gjort en såhär bra insats med tanke på mitt år, sa Lindahl, som just nu är på jakt efter ett nytt kontrakt till hösten, till TV4.

Fortsatt 1-0 till Sverige.

Fler svenska lägen följde.

Nu väntar Tyskland

I den 82:a minuten var det dags för nästa straffsituation. Denna gång för Sverige efter att Rolfö rivits ner framför Labbé. Men efter en VAR-koll meddelade domaren istället offside på Blackstenius i en tidigare situation.

Sverige fortsatte pressa. Labbé fick visa prov på fina reflexer när Magdalena Erikssons frispark nådde en fri Asllani framför mål.

När klockan slog 90 visade domaren att det var sju minuter kvar att spela. Sju minuter av vild kanadensisk press och hårt arbetande svenskor – som höll undan.

1-0 stod sig och Sverige är klart för kvartsfinal, mot OS-mästaren Tyskland i Rennes på lördag.

Så startade Sverige:

Hedvig Lindahl – Hanna Glas, Nilla Fischer, Linda Sembrant, Magdalena Eriksson – Elin Rubensson, Kosovare Asllani, Caroline Seger (K) – Sofia Jakobsson, Stina Blackstenius, Fridolina Rolfö

Byten:

Elin Rubensson ut – Nathalie Björn in

Fridolina Rolfö ut – Lina Hurtig in

Stina Blackstenius ut – Anna Anvegård ut

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.