Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Sverige klart för åttondelsfinal i EM

Sverige är klart för åttondelsfinal i EM! Det står klart redan innan Blågults sista gruppspelsmatch mot Polen – tack vare hjälp från Danmark.

Efter kryss mot Spanien och seger över Slovakien satte sig Sverige i en fin position för avancemang i EM.

Efter krysset mellan Spanien och Polen i lördags stod det klart att Sverige blir som sämst trea i gruppen, oavsett resultat i onsdagens match mot Polen, den sista i gruppspelet.

Fyra av sex grupptreor går vidare till åttondelsfinal men Sverige behöver inte vänta till onsdag för att vara säkra på slutspel – redan nu är det klart att Blågult är vidare.

I och med Österrikes seger över Ukraina i grupp C och Danmarks 4–1-kross över Ryssland i grupp C kan inte Sverige bli en av de två sämsta treorna.

LÄS MER: Danmark vann klart – vidare i EM

Måndagens resultat innebär att grupptreorna i grupp B och C har tre poäng efter avslutat gruppspel, alltså sämre än Sveriges i nuläget fyra poäng.

Onsdagens resultat fortsatt viktigt

I och med Danmarks seger och Finlands förlust är Danmark klart för slutspel som grupptvåa och ställs mot Wales i åttondelsfinal. Finland slutar trea i gruppen och får sätta hoppet till andra resultat som kan möjliggöra ett avancemang.

LÄS MER: Finlands hopp lever – trots förlust: "Stolt"

Trots det klara avancemanget är Sveriges match mot Polen på onsdag fortsatt viktig. Går man vidare som grupptrea väntar en gruppetta i åttondelsfinalen. Skulle Sverige däremot vinna mot Polen och därmed vinna gruppen väntar en grupptrea i nästa steg. Slutar man tvåa i gruppen väntar grupptvåan i grupp D i åttondelsfinal.

På onsdag är gruppspelet färdigspelat och på lördag inleds åttondelsfinalerna. Sveriges åttondelsfinal spelas på söndag, måndag eller tisdag beroende på slutplacering i gruppen.

Det är första gången sedan 2004 som Sverige tar sig vidare till slutspel i ett EM.

LÄS MER: Guide: Allt om fotbolls-EM 2021

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.