Sverige körde över Vitryssland

ANNONS
|

Det började dock inte särskilt bra för ett blågult lag som spelade slarvigt och oinspirerat.

– Under första halvleken var det delar som var bra och flera delar som var dåliga. Vi visste bland annat om att det farligaste de har är fasta situaitioner och så ger vi dem billiga frisparkar ändå, säger förbundskapten Janne Andersson till Kanal 5 efter matchen.

Andersson får medhåll av sin anfallare:

– Så kan det vara ibland innan matchen sätter sig liksom, säger Christoffer Nyman efter matchen.

Trots en ganska grå inledning skulle halvleken sluta i en tremålsledning och en minst sagt munter ton.

ANNONS

Det fanns två förgrundsfigurer bakom den svenska islossningen: den vitryska backlinjen och Emil Forsberg. Försvaret hade flera gånger svårt att tämja anfallaren som piggt kunde löpa mot mål och i den 18:e minuten ge Sverige ledningen.

LÄS OCKSÅ: "Det var skönt att studsa tillbaka"

Svagt vitryskt försvar

Bara sex minuter senare var det dags igen när Mikhail Sivakov, som siste försvarare, drällde med bollen. Något som Christoffer Nyman tog till vara på när han gjorde sitt första landslagsmål i tävlingssammanhang.

Emil Forsberg skulle visa prov på en god löparvilja när han, på en långboll från Victor Nilsson Lindelöf, kunde komma helt fri tillsammans med Marcus Berg. En fin passning snett inåt bakåt och 3-0 var ett faktum.

LÄS OCKSÅ:De var bäst i blågula krossen

Andra halvleken blev en minst sagt avslagen tillställning där Sverige kontrollerade spelet över hela banan och mest spelade av tiden.

Men Emil Forsberg skulle bjuda på ännu en vass löpning när han raskt trampade in i straffområdet, något som renderade i en straff efter att han fällts av Sergei Chernik i mål.

"Skönt att sätta dit den"

Forsberg fick dock inte ta revansch för straffmissen mot Bulgarien, istället blev det kapten Andreas Granqvist som iskallt fick sätta 4-0 till Sverige.

ANNONS

– Det var skönt att sätta dit den, det var längesedan i landslaget. Jag brukar avvakta ganska länge och se vad målvakten gör, det funkade ganska bra idag, sa matchens sista målsskytt.

Segern blev en skön revansch för Svenskarna som i allra högsta grad är med i kampen om en playoff-plats.

– Det är det här som är kul, fotbollsmatcher är alltid enkla i efterhand, säger Janne Andersson efter matchen.

Att dessutom vinna med fyra måls marginal kan komma att bli av stor tyngd då målskillnaden kan bli avgörande i jakten på en biljett till VM i Ryssland. Av svenskt intresse fanns även matchen i Amsterdam, där Holland slog Bulgarien med 3-1. Vilket innebär att man blir Sveriges största hot i kampen om en andraplats i VM-kvalgruppen.

LÄS OCKSÅ: Nederländerna vann måstematch mot Bulgarien

– Tabellen i kvalgruppen blir ju viktigare ju längre fram man kommer, så det är klart att man kunde gjort ett mål till, konstaterade Janne Andersson efter matchen.

Fakta: Så avgörs VM-kvalet

Kommande matcher:

7 oktober: Sverige–Luxemburg, Bulgarien–Frankrike, Vitryssland–Nederländerna.

10 oktober: Nederländerna–Sverige, Frankrike–Vitryssland, Luxemburg–Bulgarien.

Det gäller om lagen står på samma poäng efter sista matchen i kvalet:

1) Målskillnad.

2) Gjorda mål.

3) Poäng i inbördes möten.

4) Målskillnad i inbördes möten.

5) Gjorda mål i inbördes möten.

6) Bortamål i inbördes möten.

7) Fairplay-poäng.

8) Lottning.

ANNONS