Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Sverige körde över Georgien – straffmål av Caroline Seger

VM-kvalresan med slutdestination Australien/Nya Zeeland 2023 har börjat med sex poäng, fem mål och noll insläppta.
1-0 borta mot Slovakien följdes upp av 4-0 hemma mot Georgien.
Häckenspelaren Filippa Angeldal inledde målskyttet inför Göteborgspubliken och Caroline Seger avslutade det.
Bland annat med en straff.

Efter 1-0 segern borta mot Slovakien i fredags var Sverige framför allt nöjda med defensiven. Inte lika tillfreds med anfallsspelet. Ett klart svagare georgiskt motstånd blev därför ett utmärkt tillfälle att fokusera på offensiven.

Dessutom inför hemmapublik: Gamla Ullevi fick ta in 3000 personer utifrån gällande pandemirestriktioner, 2723 var på plats.

Förbundskapten Peter Gerhardsson hade gjort sex förändringar i startelvan, och visst var det många nya spelare som kom in med mycket ny energi. Själva anfallsspelet var det heller inget större fel på den här kvällen.

– Vi hade mer än 40 avslut totalt. Vi har aldrig haft så många avslut någon gång tidigare. Men effektiviteten var inte tillräckligt bra. Vi kunde gjort ett par mål redan efter 5-10 minuter, sa Peter Gerhardsson efteråt.

Ja det var i princip spel mot ett mål och bollen small i både stolpen och ribban innan det lossnade.

Framför allt var det kombinationer mellan Olivia Schoug och Kosovare Asllani på svenska högerkanten som ledde till en orgie av chanser och halvlägen framför Georgiens mål. Där stod Tatia Gabunia och det dröjde till 40:e spelminuten innan den georgiska keepern lät sig överlistas.

Det var just ett inlägg från Schouag som landade hos förre Häckens-spelaren Filippa Angeldal, nu i Manchester City. Med utmärkt skotteknik vinklade mittfältaren elegant in 1-0 på volley.

Målet blev något av ”proppen ur”. På tilläggstid klackade försvarsspelaren Magdalena Eriksson in tvåan från nära håll i samband med en inläggsfrispark från Asllani. Segern var i praktiken klar redan där om inte tidigare.

Den svenska anstormningen fortsatte med oförminskad stryka i andra halvlek. Efter en timmes spel tog förbundskapten Gerhardsson ut Anna Anvegård, ersatte med Häcken-forwarden Stina Blackstenius.

Seger slog till – dubbelt upp

Blackstenius tog sig aldrig in i målprotokollet, däremot gjorde Sverige fler mål. I 83:e minuten fixade Magdalena Eriksson straff och fram klev Caroline Seger, den så olycklige straffsumparen från sommarens OS-final mot Kanada.

Seger och Kosovare Asllani var uppsatta som straffskyttar inför matchen, och när domaren blåste var Asllani utbytt.

– Det var mycket tankar och mycket känslor att gå fram. En jobbig känsla. Men man måste gå vidare. ”Kosse” hade sagt till mig innan att jag måste ”upp på hästen igen”, sa Caroline Seger på presskonferensen.

Revansch är kanske att ta i, men Seger rullade säkert bollen i mål efter att lurat Tatia Gabunia åt fel håll. Symboliskt var det allt med tanke på spelarnas glädje vid målfirandet.

– ”Skjut inte över”, tänkte jag när jag stod där framme…, berättade Caroline Seger.

– Det är ett av mina svåraste mål. Det var väldigt känslomässigt att höra alla på läktaren efteråt, och att sedan kunna släppa det här nu.

Är det slutsnackat om OS-straffen nu?

– Om inte ni har mer frågor om det så kan vi skita i det nu, sa Seger med ett snett leende.

Eller som lagkamraten Kosovare Asllani sammanfattade straffrevanschen när det var hennes tur att möta pressen:

– Det är så där stora spelare gör.

På planen var veteranen Seger inte klar. På tilläggstid tryckte Seger in 4-0 som blev matchens slutresultat. Andra raka segern och andra raka nollan bakåt var ett faktum.

– Vi är väldigt nöjda med att ha sex poäng med oss efter dessa två matcher. Det var fantastiskt att spela inför fans på läktaren igen. Jag vill tacka dem från botten av mitt hjärta, sa Caroline Seger.

Nästa match i VM-kvalet för Sverige är Irland borta 21 oktober.

Sverige (3-4-3)

Hedvig Lindahl – Nilla Fischer, Nathalie Björn, Magdalena Eriksson – Olivia Schoug (Sofia Jakobsson, 73), Filippa Angeldal (Hanna Bennison, 73), Caroline Seger, Fridolina Rolfö (Rebecka Blomqvist, 88) – Anna Anvegård (Stina Blackstenius, 59), Kosovare Asllani (Madelen Janogy, 60), Lina Hurtig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.