1/9

Sverige körde över Azerbajdzjan i EM-kvalet

Sverige körde över Azerbajdzjan på Friends arena.
Ett av målen kom från Jesper Karlssons fot och var av karaktären ”dröm”.

0–3-smällen mot Belgien i fredags sved, men kvalet avgörs över åtta matcher.

– Det är upp på hästen igen, sade förbundskaptenen Janne Andersson efter den utdelade belgiska örfilen.

Han skickade in Gabriel Gudmundsson som vänsterback i stället för skadade Ludwig Augustinsson. Rockaderna på mittfältet: Mattias Svanberg klev in centralt och Kristoffer Olsson petades. Dessutom fick Dejan Kulusevski en offensiv roll till höger. Viktor Gyökeres tog den andra anfallsplatsen bredvid Alexander Isak.

Zlatan Ibrahimovic, lättare skadad, satt på läktaren och någonstans på nationalarenan höll även förkylde Albin Ekdal till.

Janne Andersson till Viaplay om Ibrahimovic:

– Han har en skadekänning som gör att han inte kan delta, det är jättetråkigt för honom och jättetråkigt för oss, men där är vi. Tyvärr.

Mittfältsveteranen Ekdal hann inte bli av med sina förkylningsbesvär och missade båda EM-kvalen.

Oj, så seg start

I vilken mån herrar Ibrahimovic och Ekdal hade varit injektioner i ett landslag som länge inte fick i sista växeln är oklart. Det var några erbarmligt sega första 20 minuter. Temposvagt passningsspel, osäkert och trevande, emellanåt slarvigt. Azerbajdzjan, rankat 121:a i världen, fick se ut som om landslaget från landet vid Kaspiska havet var i klass med Belgien.

Energipåslaget hos Janne Andersson var desto mer påtagligt. Han var mest förbannad, ilsken på Stéphanie Frappart och hennes domslut. Fjärdedomaren Bastien Dechepy fick ta smällen och bombarderades med klagomål och gester.

Fransmannens tålamod får betraktas som imponerande. Ett gult kort framför näsan på den allt mer rödkindade (kylan inte upphovet) förbundskaptenen kan inte ha varit långt borta om Dechepy fått nog och underrättat Frappart.

Tre poäng mot Azerbajdzjan krävdes för att fortsatt ha en rimlig chans att nå EM – och för att Andersson inte skulle få än högre avgångskrav riktade mot sig direkt efter matchen.

Han uppträdde som en pressad chef.

Alexander Isak kunde lugna ned honom. Isak brände ett friläge och befann sig sedan i klar offsideposition när han förlängde Hjalmar Ekdals nick in i mål. Nu visade reprisbilderna att även Ekdal var offside.

Forsberg bröt isen

I stället är det Emil Forsberg som Andersson ska tacka en extra gång innan truppen skiljs åt. Bundesligaproffset, blek mot Belgien i fredags, satte full fart framåt med sju minuter till pausen.

Skottet i steget smet in i Emil Balayevs ena hörn. Vackert. Viktigt. Vinnande.

Hjalmar Ekdal kom inte ut till andra halvlek. Mittbacken fick ett hårt skott i huvudet redan efter tio minuter. Isak Hien ersatte.

Ett ovälkommet byte, men det redde ut sig ändå. 20 minuter senare var det game over på Friends arena. Alexander Isaks inspel snett inåt bakåt stöttes in i eget mål av Bahlul Mustafazada.

Resten var rena rama målfyrverkeriet.

Snacka om urladdning

Med tio minuter kvar vann inhopparen Jesper Karlström en duell och dukade upp för Viktor Gyökeres 3–0 i så gott som öppet mål.

Och till slut fick formstarke Jesper Karlsson några minuter. Han behövde inte många för att knorra in frisparken till 4–0 varpå Anthony Elanga, nyss inbytt, sprang sig fri och gjorde 5–0.

Nästa stopp i EM-kvalet är Wien i juni och en förmodad nyckelmatch mot Österrike.

Fakta: Wien nästa stopp i EM-kvalet

Så här fortsätter landslagets EM-kval till slutspelet i Tyskland sommaren 2024:

20 juni: Österrike–Sverige (20.45).

9 september: Estland–Sverige (20.45).

12 september: Sverige–Österrike (20.45).

16 oktober: Belgien–Sverige (20.45).

16 november: Azerbajdzjan–Sverige (18.00).

19 november: Sverige–Estland (18.00).

De två främsta i var och en av de tio kvalgrupperna är klara för EM-slutspelet. Ytterligare tre platser tillsätts efter playoff. De tolv lagen i playoff utses från resultaten i Nations League.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.