Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Sverige jagar gruppseger: "Bara att ösa på"

De svenska spelarna har ingen koll på Ryssland. Men en sak vet de: det gäller att börja göra mål om det ska bli gruppseger i fotbolls-EM.

Om Sverige förlorar mot Ryssland på fredag talar allt för att det är morsning och good bye i EM för svensk del. Sverige är dock stora favoriter i matchen, och efter 0–0 mot Tyskland i premiären är ett troligare scenario att de två kvarvarande gruppspelsmatcherna blir en jakt på mål – och gruppseger.

- Vi behöver ödmjukhet och vi behöver fart, då hoppas jag att det ska lossna. Om vi börjar tappa ödmjukheten och tror att det kommer att vara enkelt, då kommer vi att få det svårt, säger assisterande förbundskaptenen Lilie Persson.

Trygg defensiv

Någon desperat jakt på mål kommer det inte att bli från svensk sida. Halvt på skämt, säger hon:

- Nej, vi är så glada om vi bara gör ett nuförtiden. Vi är liksom lite i den situationen.

Att försvarsspelet sitter visade matchen mot Tyskland. Mot Ryssland, som toppar grupp B efter 2–1 mot Italien, vill Sverige lyfta spelet och få igång offensiven.

- Det är viktigt att vi nu känner att vi kan vara trygga i försvarsspelet. Men det är viktigt att vi kan behålla bollen högt i planen också, och föra matcher, säger Lisa Dahlkvist.

- Det gäller verkligen att vi hittar vår fart i spelet, att vi får fart på bollen och hittar vändningar för att dra isär dem, säger Linda Sembrant.

Klasskillnad senast

Att Sverige kan göra mål på Ryssland vet vi; i det senaste mötet, i Algarve Cup i mars, blev det seger med 4–0.

- Men jag tror att de är betydligt bättre nu än för några månader sedan. Vad man har hört så var det bra prestationer mot Italien, så vi behöver nå upp till vår nivå, säger Linda Sembrant.

Någon större koll än så har hon dock inte på det ryska laget. Och det gäller genomgående när man pratar med de svenska spelarna:

- Jag har nästan ingen koll alls på Ryssland, säger Lisa Dahlkvist.

- Jag känner inte till dem så väl, faktiskt. Men jag vet att de är duktiga på fasta situationer, säger Elin Rubensson.

- Jag vet att det är ett tufft lag. Men det är mycket nytt, men det är sådant vi ska gå igenom under de här dagarna före match, säger Jonna Andersson.

"Äh, de är fotbollsspelare"

Men Lilie Persson är varken oroad eller förvånad över spelarnas dåliga scoutning av det ryska laget.

- Nej, det är jag inte. De kommer att få information om Ryssland inför matchen, och de är ganska noga med att vara här och nu och det tycker jag är en styrka. Ibland kan man ju känna "herregud, vi mötte ju dem, kommer de inte ihåg det?". Men äh, de är fotbollsspelare, säger Lilie Persson.

Ryssland toppar något överraskande grupp B efter segern mot Italien (2–1) i premiären.