Sverige höll undan mot Italien – viktig seger i OS-jakten

Det satt hårt inne men Sverige tog en viktig seger i jakten på en OS-plats. Borta mot Italien blev Johanna Rytting Kaneryd stor svensk hjälte med matchens enda mål.
– En otroligt skön känsla, säger matchhjälten.

ANNONS

Förbundskapten Peter Gerhardsson gjorde två ändringar i startelvan jämfört med matchen mot Spanien i fredags. I avstängda Amanda Ilestedts ställe startade Linda Sembrant och Häckens Jennifer Falk fick chansen i målet i stället för Zecira Musovic.

– Ibland kan man inte berätta allt men det handlar inte så mycket om den (Spanienmatchen). Mer kopplat till att det är väldigt jämnt mellan de här målvakterna. Ibland väger man in hur träningar sett ut, och där har båda varit bra, och hur vårt lag och motståndare ser ut och det är där vi hamnar i det här läget. Man får vara lite hemlig, förklarade Peter Gerhardsson beslutet för TV4.

ANNONS

När lagen möttes i gruppspelet sommarens VM vann Sverige med 5–0 men sedan dess har Italien bland annat bytt förbundskapten, Andrea Soncin.

Precis som när lagen möttes i VM inledde Italien piggt och hade redan efter fyra minuter ett skott tätt över Jennifer Falks ribba. Sveriges första riktigt vassa målchans kom i matchminut tolv när Johanna Rytting Kaneryds inlägg hittade Stina Blackstenius som i bra läge nickade över.

Två minuter senare var det Rytting Kaneryd som fick bollen i straffområdet och sköt 1–0 till Sverige.

– Jag vet inte hur bollen kommer till mig. Jag satte den på en touch och den gick in. En otroligt skön känsla, säger målskytten.

Hon fortsätter:

– Efter Spanienmatchen kände jag... fan, vi måste komma igång. Jag och laget. Det var en skön känsla, en lättnad,.

Vad betyder det med tanke på OS?

– Jag kanske inte där och då trodde att det skulle var ett så viktigt och avgörande mål. Otroligt skönt att kunna hjälpa laget till den här segern i dag.

För svensk seger blev det.

Italien pressade

Det blev inga fler mål i första halvlek i Castel di Sangro. Efter paus var lagkapten Kosovare Asllani nära att utöka den svenska ledningen men Laura Giuliani i det italienska målet avvärjde det läget.

ANNONS

Men det var Italien som pressade för kvittering. Hemmalaget hade kort efter Asllanis läge, via en svensk spelare, en boll tätt över Jennifer Falks ribba. Den ledde till ytterligare en hörna, som ledde till ytterligare ett italienskt läge. Bollen landade hos Lucia Di Guglielmo som sköt i stolpen.

Italien fortsatte närma sig ett kvitteringsmål och Peter Gerhardsson passade på tilläggstid på att utnyttja sina sista byten, bland annat byttes Häckens Anna Anvegård in i sin första landskamp på nära 600 dagar.

Efter tillägg på tilläggstiden blåste domaren till slut av matchen och Sverige höll med nöd och näppe undan. Johanna Rytting Kaneryds tidiga mål räckte till seger. Tre viktiga poäng i jakten på en OS-plats.

– Det satt långt inne i dag och vi fick kriga i den andra halvleken. Det var mycket dueller och många avblåsningar. Nu är man lite öm, säger Rytting Kaneryd.

– Vi måste verkligen vinna varje match. Vi kan vinna på olika sätt. Det visade vi i VM och det visade vi nu. Det kanske inte såg snyggt ut, men vi vann.

I slutet av oktober fortsätter Sverige gruppspelet med hemmamatcher mot Schweiz (27 oktober) och Italien (31 oktober).

För att nå OS i Paris nästa sommar, där Europa har tre platser varav en redan är tagen av värdlandet Frankrike, krävs det final nystartade Nations League. Gruppsegrarna är klara för semifinal, för övriga lag är OS-drömmen släckt redan efter gruppspelet.

ANNONS

Så spelade Sverige

Jennifer Falk – Nathalie Björn, Linda Sembrant, Magdalena Eriksson, Jonna Andersson – Filippa Angeldahl (84’ Zigiotti Olme), Kosovare Asllani (90’ Hanna Bennison), Elin Rubensson – Johanna Rytting Kaneryd (71’ Madelen Janogy), Stina Blackstenius (90’ Anna Anvegård), Lina Hurtig (71’ Sofia Jakobsson)

Sveriges matcher i Nations League

Så här spelar Sverige i Nations League, som också gäller som damernas OS-kval.

22 september: Sverige–Spanien, Gamla Ullevi, Göteborg. 2–3.

26 september: Italien–Sverige, Teofilo Patini-stadion, Castel di Sangrio. 0–1.

27 oktober: Sverige–Schweiz, Gamla Ullevi, Göteborg.

31 oktober: Sverige–Italien, Eleda stadion, Malmö.

1 december: Schweiz–Sverige.

5 december: Spanien–Sverige.

(TT)

LÄS MER:Allt inför Sveriges ödesmatch i kväll

LÄS MER:Sverige jagar OS i ingenstans: "Förtjänar bättre"

LÄS MER:Sverige utan succévapnet: "Andra får kliva fram"

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS