Sverige gav bort segern

|

Svenskarna skänkte bort trepoängaren, när Sloveniens Robert Beric tilläts kvittera tio minuter före slut. Och med tio man på planen sedan Nejc Mevlja blivit frilägesutvisad.

–Ett billigt mål, vi ska bara vinna den här matchen, sade vänsterbacken Erdin Demir.

Sverige fick en smakstart med mål redan efter en kvart. Och i matchens sista kvart bommade Jiloan Hamad ett friläge.

–Målvakten fick ut ett ben. Totalt blev vi lite passiva på slutet och dessutom brände vi straffen sade Hamad.

Det blev svensk straff sedan Samuel Armenteros fällts av Nejc Mevlja. Oscar Hiljemark brände straffen i den 78:e minuten.

Men ledningsmålet kom efter en hörna. På den nickade Alexander Milosevic (AIK) in 1–0.

Mittbacken Pontus Jansson, Malmö FF, som blev sjuk, ersattes i startelvan av Joseph Baffo, Helsingborg. Baffo och Milosevic bildade mittlås.

Men de var nära att få plocka ut bollen ur det egna målet några minuter efter ledningsmålet. Sloveniens Dejan Lazarevic blev frispelad till vänster i straffområdet men Halmstad-målvakten Karl-Johan Johnsson klarade med en benparad.

Här skapades chanser. Strax efter nickade Wolfsburgs-proffset Rasmus Jönsson ribba över. Han var företagsam och på väg igenom sekunderna före pausen men fälldes utanför straffområdet.

Sloveniens Nejc Mevlja bommade ett friläge direkt efter pausen. Men tio minuter före slut fick Robert Beric in kvitteringen. Snöpligt och oskärpt av det svenska försvaret.

–En stor besvikelse. Slovenerna hurrade och sjöng i omklädningsrummet, hos oss var det tyst. Det säger allt, sade förbundskaptenen Håkan Ericson.

Sverige inledde kvalspelet med två segrar över Litauen. Slovenien hade före torsdagens match på Vångavallen knogat ihop nio poäng, men på fyra matcher.

På måndag kvalspelar Sverige i Åbo mot hemmanationen Finland.

–Vi måste börja göra mål på våra chanser. De har laddat för slaget mot Sverige, U21 och a-lagen, hela veckan.

Nästa höst spelar segrarna i de tio kvalgrupperna och de fyra bästa tvåorna play-off om sju slutspelsplatser i EM i Israel 2013. (TT)