Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: SIMON HASTEGÅRD
Bild: SIMON HASTEGÅRD

Sverige föll mot Tyskland i rekordmatchen

En historisk match med fantastisk inramning.
Men damlandslaget var aldrig nära att rå på Tyskland på Friends arena. Sverige föll med 1–2 inför rekordsiffran 25 882.

Nej, publikfesten gav inte det där lyftet i spelet som Sverige hade behövt för att besegra Tyskland i träningslandskampen på Friends arena. Över 31 000 biljetter hade sålts till matchen, och 25 882 dök upp på herrlandslagets nationalarena, som intogs av damlandslaget för första gången.

Men trots den mäktiga inramningen var det ett relativt blekt Sverige som publiken fick se, och förbundskaptenen Peter Gerhardsson har nog fortfarande en del frågetecken inför VM i sommar.

– Tyskland var väldigt bra, det klart bästa lag vi mött. Det är fantastiskt med publik och allt, men för att ta några steg och få svar inför VM måste man ha det här. I dag var Tyskland bättre. Frågan är hur vi kan närma oss dem, säger Gerhardsson till TV12.

Sverige hade svårt att skapa något alls framåt i den första halvleken och det var egentligen bara Kosovare Asllani som var synlig i det svenska anfallet. Asllani kämpade och fintade, till publikens jubel, men kom inte närmare än ett väldigt bra inspelsläge som plockades av Almuth Schult i det tyska målet.

Tysk maskin

Tyskland, som har ett lag med många unga spelare, visade att de fortfarande är den där kraftfulla maskinen som i varje omställning känns skrämmande. När svenskorna tappade boll på mitten stod Peter Gerhardsson och vevade frustrerat vid sidlinjen samtidigt som tyskorna var där och högg på läget, innan det svenska försvaret räddade upp situationen genom att hela tiden kontrollera straffområdet.

Fram till den 51:a minuten. På en hörna av storstjärnan Dzsenifer Marozsán vann Alexandra Popp nickduellen och fick bollen in till en helt omarkerad Kathrin Hendrich som bara kunde dra in den bakom Hedvig Lindahl.

Efter en dryg timme gjorde Gerhardsson ett dubbelbyte för att få fart på anfallet: ut gick Fridolina Rolfö och Mimmi Larsson och in klev Sofia Jakobsson och Anna Anvegård.

Säker straff

Men i stället för ett lyft framåt kom en tysk kanon. Inhopparen Linda Dallmann drog iväg ett välplacerat skott, trots att hon precis halkat, bortom chans för Lindahl. Den tyska förbundskaptenen Martina Voss-Tecklenburg, ii sin blott andra landskamp som huvudtränare, dansade glädjedans vid sidlinjen.

Sofia Jakobsson skulle dock komma att bidra framåt. Efter 70 minuter drogs hon ner i straffområdet och en bestämd Caroline Seger klev fram.

Efter en del bolltapp under matchen satt den här exakt där den skulle, utan några som helst frågetecken. Reducerat till 2–1 och Seger sträckte upp högerarmen i luften i en slags sammanbiten glädje.

– Det var otroligt jobbigt i dag. Det känns som om vi har mycket kvar att lära. Framförallt när vi vinner bollen, säger Seger till TV12.

Även Anvegård bidrog med fart framåt och fick ett gyllene läge att kvittera i slutet av matchen – men sköt rätt på målvakten.

På efterföljande hörna räddades Linda Sembrants nick på mållinjen, men även om Sverige till slut lyckades pressa Tyskland blev det inte mer än så och matchen slutade med en 1–2-förlust.

– Det är alltid tuffa matcher när vi möter världsmotstånd. Vi får mycket energi i slutet men det finns detaljer vi måste slipa på, säger Kosovare Asllani till TV12.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.