Sverige föll i gruppfinalen mot USA

Ett reservbetonat Sverige orkade inte stå emot USA i sista gruppspelsmatchen. Efter 0–2 i Le Havre ställs nu Sverige mot Kanada i åttondelsfinalen.
– Ska man förlora någon match i VM så är det den här, säger Kosovare Asllani till TV4.

|

Med hela sju startspelare från senaste matchen på bänken – däribland backgeneralen Nilla Fischer – höjdes frågande röster om huruvida Sverige ens ville vinna gruppfinalen mot USA.

Men någon läggmatch ville förbundskapten Peter Gerhardsson inte höra talas om.

–Vi ska vinna det här och alla tror på det. Detta är ett lag och en trupp som ska göra mycket tillsammans, sa Gerhardsson till TV4 innan match.

Även Göteborgs Elin Rubensson saknades. Samtidigt fick en annan GFC-spelare – Julia Zigiotti – lite oväntat sina första VM-minuter på plan.

USA chockstartade

Men det blev ingen rolig start på hennes VM-debut. Redan i den tredje minuten fick hon se Lindsay Horan stöta in 1–0 för USA – och halvleken som följde gick för det mesta i röd-blå-vita färger.

Stjärnan fick själv ett kanonläge efter ett fint svenskt passningsspel, men avslutet gick rakt på Alyssa Naeher i USA-målet.

–Hon har ju en fantastisk chans att göra mål. Hon får klappa till bollen lite bättre helt enkelt, konstaterade Pia Sundhage, som agerade expert i TV4, i paus.

Andra halvlek började precis som den första med ett amerikanskt mål. Den här gången var det Tobin Heath som fick bollen på högerkanten, tråcklade sig förbi Jonna Andersson, och tryckte in 2–0 bakom Hedvig Lindahl i Sverigemålet.

Omdiskuterat 2–0-mål

Målet VAR-granskades, men godkändes trots att inhoppande Carli Lloyd såg ut att vara offside precis innan målet.

25 minuter från slutet prickade Fridolina Rolfö ribban med ett inlägg. Strax därpå var en Asllani-frispark nära att hitta Nathalie Björns panna på bortre stolpen – men bollen letade sig ut över kortlinjen.

Precis innan stopptid var Carli Lloyd nära att utöka till 3–0, men Hedvig Lindahl stod pall och räddade Lloyds friläge.

Matchen slutade 0–2.

– Vi får en jobbig start med eras tidiga mål men sen tycker jag vi växer in i matchen mer och mer, skapar chanser och står upp mot dem bra, sa Kosovare Asllani i TV4 efter matchen.

– Men ska man förlora någon match i VM så är det den här, fortsatte stjärnan.

Hon fick själv kliva av tio minuter från slutet med en skadekänning.

– Jag fick en smäll mot hälsenan. Vi får kika på den sen så får vi se, sa mittfältaren, som gick ut mållös för första gången i turneringen.

Resultatet innebär att Sverige blir tvåa i grupp F. Därmed får svenskorna åka till Paris på måndag för åttondelsfinal Kanada. För USA:s del väntar Spanien.