Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: PETTER ARVIDSON
Bild: PETTER ARVIDSON

Sverige chanslöst mot Alabas Österrike

En rejäl svensk blunder och ett stycke briljans. Bayern Münchens storstjärna David Alaba orsakade det förra och bjöd på det senare.
Det gav 2–0 mot ett reservbetonat svenskt landslag som inte var i närheten att rubba ett betydligt bättre Österrike.

Matchen var bara elva minuter gången när det stod klart att en jobbig kväll väntade på Generali Arena i höstens första landskamp.

Kristoffer Nordfeldt gick inte ut med pondus och självklarhet för att boxa undan Alabas vänsterinlägg. I stället tvekade han, såg nästan lite rädd ut – och då blev det pannkaka av allt och en blunder att försöka förtränga.

Filip Helander, helt oskyldig i sammanhanget, bokfördes för självmålet eftersom Nordfeldt stötte bollen på mittbacken. Helander kunde inte gärna försvinna och heller inte förhindra att bollen rullade över mållinjen när Österrike fick 1–0 till skänks.

Krafth närmast

Heinz Lindner gjorde däremot allt rätt fyra minuter tidigare. Nordfeldts kollega i hemmamålet sträckte ut sig och tippade Emil Krafths halvolley till hörna. Så nära har högerbacken, som bytt Bologna mot Ameins, inte varit sitt första landslagsmål.

Men det var också det vassaste förbundskaptenen Janne Andersson nykomponerade elva åstadkom i först halvlek.

Kravbilden på landslaget ska givetvis anpassas efter vilka spelare som ställs på planen – och relateras till klassen på motståndet. Österrikes tyske förbundskapten, Franco Foda, var inte fullt lika mycket för att experimentera som Andersson.

David Alaba (Bayen München), Marko Arnautovic (West Ham), Stefan Ilsanker (Leipzig), Sebastian Prödl (Watford) och Martin Hinteregger (Augsburg) var inga dussinlirare precis i hemmalagets uppställning.

Men för Andersson är vänskapsmatcher till för att inventera truppen och ge spelare nyttig erfarenhet. Så mycket att gotta sig åt på planet hem hade han inte med sig från Wien.

Quaison pigg

Isaac Kiese Thelin fick första halvlek på sig att visa att det är han som ska fylla luckan efter Ola Toivonen när Nations League drar igång mot Turkiet på måndag. Insatsen? Svårbedömd. Så mycket till anfallsspel klarade Sverige inte av.

Robin Quaison, tillbaka i landslaget och för första gången under Andersson ledning, säger själv att han trivs bäst som tillbakadragen anfallare.

Med Mainz i Bundesliga är han offensiv mittfältare.

Quaison visade intentioner med ett tungt skott och hade möjligheten att friställa Kiese Thelin, men den sista passningen bröts.

Tungt för Sema

Ken Sema då? Nej, det finns ingen anledning att damma av diskussionen om att han skulle ha varit med i VM-truppen. Sema var ofta felvänd, slarvig med bollen, kom ofta i tidsnöd och byttes ut mot Viktor Claesson halvvägs in i andra halvlek.

John Guidetti fick (Kiese Thelin ut) 45 minuter på sig att övertyga om att han ska spela bredvid Marcus Berg i Nations League-premiären mot Turkiet på måndag.

Lindner briljerade igen när han parerade Marcus Rohdéns överraskade distansskott direkt efter pausen, men det stannade vid just den lyckosamma svensk spelsekvensen, ingen allmän eller varaktig offensiv uppryckning.

Sam Larsson kom in för Oscar Hiljemark, Rohdén klev in i mitten och i den positionen befann han sig när David Alaba – planens storstjärna och matchens lirare – gick förbi Gustav Svensson och pricksköt 2–0 innan Emil Krafth hann komma till undsättning.

Karl-Johan Johnsson, som bytte av den olycklige Nordfeldt i halvtid, var chanslös – och matchen var förstås över.

Fakta: Herrlandslagets höstmatcher:

10 september: Nations League, Sverige–Turkiet, Solna.

11 oktober: Nations League, Ryssland–Sverige, Kaliningrad.

16 oktober: Landskamp, Sverige–Slovakien, Solna.

17 november: Nations League, Turkiet–Sverige, Eskişehir.

20 november: Nations League, Sverige–Ryssland, Solna.

Fakta: Nations League:

Lagen är indelade i fyra divisioner med de tolv bästa nationerna i A.

A och B har tolv lag som är indelade i fyra trelagsgrupper. C och D har 15 lag som är indelade i en trelagsgrupp och tre fyrlagsgrupper. Hemma- och bortamöten spelas mellan lagen i respektive grupp mellan september och november vartannat år.

De fyra gruppvinnarna i A-divisionen spelar slutspel med semifinaler och brons- respektive finalmatch. Det första slutspelet går i juni 2019 i något av gruppsegrarnas hemländer.

Gruppvinnarna i division B, C och D flyttas upp en division medan jumbolagen i varje grupp i division A, B och C flyttas ner.

De 16 främsta lagen som inte är kvalificerat till EM 2020 får chansen att ta en av fyra EM-platser genom ett slutspel; semifinal och final.

Nations League-gruppspelet genomförs vartannat år på hösten. Det innebär att mästerskapskval, som brukar inledas i september efter ett mästerskapsslutspel, inleds först i mars året därpå. Det kommande EM-kvalet startar därmed inte förrän i mars 2019 och spelas klart under hösten.

Sveriges är i samma grupp som Ryssland och Turkiet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.