Sverige överkört i EM-kvalet – stjärnan skadad

En skadad Viktor Claesson och dubbla spanska straffmål. Det blev en tung kväll i Madrid för Sverige som föll med 0–3 i EM-kvalet mot Spanien.

ANNONS
|

– Två straffar, då blir det jobbigt för oss, säger Sebastian Larsson, som själv orsakade den första straffen, till TV 4 och fortsätter:

– Det är svårt att titta på annat än slutresultatet. Det är frustrerande. Det kändes stabilt i första halvlek och en bit in i andra.

Nervöst, stirrigt, otajmade lagdelar, felbeslut, individuella misstag – nej, det var inte mycket som fungerade från start

Spanien satte full fart och slog aldrig av på takten.

Inte ens Janne Andersson klarade att hantera situationen när det var som mest spänt i början. Förbundskaptenen var på gränsen till ett raseriutbrott sedan Ludwig Augustinsson inte fått ett inkast.

ANNONS

Han hade betydligt allvarligare saker att bekymra sig över än ett uteblivet inkast. De flyfotade, rörliga spanjorerna rullade upp de svenska försvarslinjerna gång på gång. Vände, vred, stack in bollar eller varierade med inlägg och distansskott.

Strålande räddningar

När skymningen lade sig över Santiago Bernabéu var Robin Olsen en av få som var helt vaken och alert.

Hallå, Roma! Ni har en målvakt av internationell toppklass. Olsen, som inte spelat för sitt klubblag på månader, var enda anledningen till att landslaget höll nollan i 62 minuter och hankade sig kvar i matchen.

Av de fyra räddningarna inom två (!) minuter var minst två fenomenala, när han tippade Fabian Ruiz skott till hörna och följde upp med att styra Parejos skruvade, låga skott till en ny hörna.

Till slut kunde han inte stå emot – men då hade han det skotska domarteamet på sin sida. Rodrigo Moreno var inte offside när han stötte in bollen från nära håll.

Rätt val med Larsson

Andersson sökte större defensiv balans på mittfältet och föredrog Sebastian Larsson före Kristoffer Olsson. Med det valet fick han uthållighet, styrka och erfarenhet, men han offrade flinka fötter, aviga vändningar och en kreativ spelförståelse som gett landslaget en ny dimension.

Rätt eller fel?

Larsson var tillsammans med mittbackarna Pontus Jansson och Filip Helander spelarna som inledningsvis inte gick bort sig på Santiago Bernabéu, där Spanien hade 78–22 i bollinnehav, 12–2 i målchanser och 10–0 i hörnor fram till pausen.

ANNONS

Claesson knäskadad?

Jordi Alba tryckte ned Viktor Claesson när Sverige hade chansen till en av få kontringar. Han fick gult kort.

För Claesson var matchen över redan efter 26 minuter.

Mittfältaren haltade svårt på höger ben när han hjälptes av planen. Claessons problem att stödja på benet tydde på att en svår knäskada kan befaras. Är det så illa är han borta resten av året, alltså från höstens sex kvalmatcher?

Jakob Johansson, korsbandsskadad på San Siro i playoff-succén mot Italien i november 2017, kom in.

Höll nollan i en dryg timma

Ett defensivt byte – och ett helt nödvändigt sådant. Johansson tog plats centralt, Larsson flyttades ut till höger. Rättningen i leden återställdes mer och mer. Spanien släppte inte kommandet, öste på, skapade chans på chans, men ett bättre samordnat svenskt kollektiv stod emot.

Vi var i Madrid. Det liknade allt mer den där kvällen i Milano, men något mirakel väntade inte den här gången.

Sebastian Larsson flaxade väl högt med ena armen på Marco Asensios inlägg, Collum blåste straff för hands. Olsen kunde inte hindra mittbacksveteranen och lagkaptenen Sergio Ramos från att göra 1–0 i 63:e minuten.

– Jag går ut och försöker täcka ett inlägg. Den träffar definitivt på min arm, säger Larsson till TV4 om situationen som föranledde straffen:

ANNONS

– Jag hoppades att det skulle anses vara så pass nära att han inte skulle blåsa, men jag kan inte säga så mycket om den.

"Hade chansen"

Med fem minuter kvar pekade Collum på straffpunkten igen. Helander satte benet fel mot Morata som själv slog in 2–0 85:e. Minuten senare vinklade inhopparen Mikel Oyarzabal in 3–0.

Sebaistian Larsson tycker att Sverige var med i matchen länge det spanska spelövertaget till trots.

– Det kändes inte som att de sågade sig igenom oss speciellt ofta. Det dök upp chanser för oss också som vi kunde ha gjort något bättre av. Vi kände att vi hade chansen, utan tvekan.

Närmast fortsätter EM-kvalet mot Färöarna borta den 5 september och Norge hemma tre dagar senare.

ANNONS