Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Svensson – landslagets räddande ängel

Landslagscomeback i slutet av EM-kvalet 2015 – och beröm. Ny comeback i slutet av VM-kvalet nu. Är Gustav Svensson landslagets räddande ängel? – Haha! Jag har en speciell spelstil. Janne kommer nog använda mig om jag behövs, säger mittfältaren.

Seattle Sounders-spelaren står noterad på sju A-landskamper. Två januarilandskamper 2009, två januarilandskamper 2016 och så det avslutande EM-kvalet på Friends 2015 (2-0 mot Moldavien) samt den avgörande playoff-matchen mot Danmark på Parken samma år.

Sedan Janne Andersson tog över landslaget har han varit ”försvunnen”

Fram tills senaste samlingen.

Då han dessutom fick speltid.

I den 69:e minuten mot Vitryssland ersatte han sin gamle lagkamrat från IFK Göteborg, Jakob Johansson, på mitten.

Och nu är Gustav Svensson från Azalea en av fyra centrala mittfältare som gör upp om speltid mot Luxemburg och Nederländerna i de avgörande VM-kvalen.

En räddande ängel rentav?

– Ja. Haha! Jag har en speciell spelstil. Jag tror att Janne har bra koll på vem jag är och vad jag kan tillföra. Han kommer nog använda mig om jag behövs. Och behövs jag inte använder han mig inte.

Han beskriver sin spelstil så här:

– Framför allt att hålla koll på defensiven och ligga rätt så att våra offensiva spelare kan lägga extra mycket kraft på det de är duktiga på; täcka ytor, döda ytor och även vara en stöttespelare i uppspelsfas. En ganska klassisk sexaroll.

Hur ser du på uppgiften?

– Det är fullt fokus på matchen mot Luxemburg, för egen del och för lagets del. Det är en väldigt viktig match och väldigt svår match, med tanke på att alla förväntar sig att vi skall vinna och att det skall bli en målfest. Vilket vi också hoppas på.

– Luxemburg visade att de kunde spela 0-0 på bortaplan mot Frankrike. Det är inget dåligt lag vi skall möta. Vi lärde oss en läxa framför allt mot Bulgarien borta. Vi behöver bli lite bättre på alla detaljer. Vi vet vad som behövs. Vi kommer verkligen visa det på lördag.

Vad tänker du om Luxemburg?

– Ett bollskickligt lag. De försöker spela mycket fotboll från backlinjen, spela sig upp. Det är väl också där vi kan straffa dem så mycket som möjligt, försöka vinna boll och försöka spela sig runt.

– Det är alltid lättare att göra det än att försöka luckra upp dem bakifrån.

Har ni kollat på matchen mot Frankrike?

– Vi skall göra det. Jag har sett matchen själv också, i och för sig. Man får ge dem credd för att de skapar bra chanser. De gör det väldigt bra när de har boll. Det svåra kommer bli om vi inte får hål på dem i början av matchen.

Behöver man påminna sig om att det inte finns några blåbär i världsfotbollen i dag?

– Ja, det tror jag. Samtidigt kommer det förhoppningsvis bli över 50 000 på lördag. Det tror jag kommer hjälpa till med motivationen. Då spelar det ingen roll vilka du möter och du är på tårna oavsett.

Vad tror du om möjlighet för spel?

– Jag är här för att spela så mycket som möjligt. Jag vet samtidigt hur situationen är. Albin (Ekdal) har ont i ryggen, han kämpar och krigar på. Förhoppningsvis få några spelminuter. Jag är här för att peppa och hålla uppe stämningen. Och visa att jag verkligen vill vara med.

Den egna formen. Du har spelat en del mittback?

– Ja, vi har haft lite skador borta i klubblaget. Jag är en sådan spelare som inte har några problem att spela på olika positioner om det väl behövs. Jag hjälper bara till med laget.