Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: BILDBYRÅN
Bild: BILDBYRÅN

Svensson jagar första startplatsen i landslaget

Gustav Svensson, 31, fick aldrig riktigt förtroendet av Erik Hamrén. Något som han dock fått under Janne Anderssons ledning och blommat ut.
- Jag är en spelartyp som vissa tränare inte gillar, säger han.

Han var in och ut ur landslaget under Erik Hamréns tid som förbundskapten – med betoning på mest ut. Under Janne Anderssons ledning har Gustav Svensson halkat in lite på ett bananskal.

Hade Jakob Johansson inte dragit korsbandet mot Italien i playoff-mötet så hade antagligen inte Gustav Svensson gjort sig redo för sitt livs match mot Schweiz i åttondelsfinalen.

För den nu 31-årige mittfältaren har det varit en lång resa till landslaget. Med bara ett par dagar kvar till tisdagens åttondelsfinal mot Schweiz har Gustav Svensson ännu inte startat en tävlingslandskamp för det svenska landslaget.

Men att han skulle ha varit besviken över sina uteblivna chanser?

– Inte besviken, det är fel ord … men när jag spelade i Turkiet och spelade i Champions League så tänkte man ju att det borde finnas plats för mig. Sen beror det på vad det är för tränare och coach som är förbundskapten. Jag har en spelartyp som vissa tränare gillar och vissa inte gillar. Men jag har inte tänkt så mycket på det där utan har mest haft fokus på mig själv och min karriär och försökt njuta av den så gott det går, säger han.

Janne gillar dig mer än Hamrén gjorde?

– Ja!

– Med tanke på att jag inte fick så många chanser där och jag var ju med i slutet på Hamrén i EM-kvalet där och sen försvann jag när jag gick till Kina. Men jag har inte tänkt på det där så mycket utan för mig är det alltid en ära att vara med i landslaget.

Hur ser du på din karriär? Är det därför du inte spelat i landslaget då du spelat i lite "udda" ligor?

– Jag vet inte … med Kina så var det kanske så! Det skrivs mycket i media att det bara är en liga man går till för pengarna och att när man flyttar dit så har man mer eller mindre sagt upp karriären. Men så såg jag det aldrig utan jag valde att se det så att jag var smickrad över att jag var en av få defensiva spelare som fick gå till Kina. Det är en liga som kan köpa vem som helst och de valde att köpa en defensiv mittfältare så det var jag väldigt stolt över, säger han

Varför har du hamnat på dessa ställen i karriären?

– Jag trivs bra där andra kanske inte trivs så bra. Jag gillar kultur och att gå runt i städer och kolla på arkitektur och läsa på om historia om länder och städer medan andra kanske mest vill handla på Louis Vuitton och köra runt i någon Porsche. Vi alla är olika typer.

När får du reda på om du startar eller inte mot Schweiz?

– Det är väl på kvällen dagen innan eller på morgonen samma dag. Det blir nog ganska tajt inpå men på ett VM så förbereder du dig på samma sätt om du ska spela eller inte så det kommer inte bli så stor skillnad. Det spelar ingen roll om jag får reda på det en kvart innan.

Skulle du bli besviken om du inte fick chansen nu?

– Nej, absolut inte! Vi gör det här tillsammans och det finns inte någon som blir arg eller besviken över att han inte får spela.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.