Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bahrudin Atajic firar sitt enda mål för Celtic – i dag möter han IFK Göteborg med sitt Zalgiris.

Svenskdoldisen har vunnit tre ligaguld – nu möter han Blåvitt

Han har blivit ligamästare i tre länder tre år i rad – ändå är Bahrudin Atajic nästintill okänd på hemmaplan.

Sedan Zlatan Ibrahimovic lämnade Malmö som stortalang har han vunnit serien mer eller mindre var han än har kommit. Bahrudin Atajic har gjort detsamma – även om länderna han lyft pokaler i hör hemma lite längre ner i fotbollshierarkin. 

16 år gammal lämnade Bahrudin Atajic Malmö FF:s talangfulla ungdomslag (han spelade tillsammans med Pawel Cibicki, Pa Konate och Filip Helander) för att bli ungdomsproffs i Celtic.  

Gjorde fyra matcher för Celtic

Trots idel landslagmän att konkurrera med knackade han på porten till Celtic Parks senioromklädningsrum tidigt, och spelade fyra matcher för den skotska jätten. Men efter fem år i Celtics organisation rev Bahrudin Atajic kontraktet i Glasgow 2014. Han ville spela a-lagsfotboll.

Åren i Glasgow avslutades med ett ligaguld. Malmöpågen erbjöds ett testspel med nyss uppflyttade Seinäjoen Jalkapallokerho, SJK, från Seinäjoki några mil öster om Vasa i Finland. Det blev nästa anhalt – och där kom, mycket överraskande, nästa mästerskapstitel. 

– Det var deras första seger någonsin. Vi hade bra laganda som höll hela vägen, säger Bahrudin från hemmet i Vilnius. 

Mästare i Litauen

För det är nämligen där han numera lever och verkar. Och hans titeltrend verkar fortsätta. I fjol vann Zalgiris ligan överlägset. I år leder laget ligan med 10 poäng efter halva serien. Mötet med IFK Göteborg fungerar som uppladdning inför Champions League-kvalet. 

– Det är ett firande av denna klubbens historia samtidigt som det är en bra träningsmatch inför Champions League som kommer också. Vi tar det inte som en träningsmatch, det är ett genrep, säger han. 

Hur har det gått för dig i klubben?

– Hyfsat, jag skulle vilja ha spelat mer men har haft otur med skador när jag varit i form. Nu är jag frisk och redo för Champions League. 

Hur hade ni klarat er i allsvenskan?

– Det här laget hade klarat sig på övre halvan i alla fall. Jag har många vänner som jag har spelat med i Malmö som spelar i superettan och i allsvenskan. Vi är överlägset bäst i Litauen. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.