Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Bildbyrån
Bild: Bildbyrån

Svenska "tysk-spionerna": Här är spelarna vi måste stoppa

Sverige står inför en svår uppgift mot mardrömsmotståndaren Tyskland i VM-kvartsfinalen. Ska det bli trendbrott måste vissa spelare stoppas.
Tysklandsbekantingarna Fridolina Rolfö och Nilla Fischer har klart för sig vilka.

Att Sverige historiskt har svårt för Tyskland har nog ingen missat. Blågult har inte besegrat tyskorna på 24 år i mästerskapssammanhang.

Men nu ges man en ny chans i Rennes på Roazhon Park när lagen på lördagskvällen gör upp i VM-kvartsfinal.

Två spelare som har bra koll på motståndet och tysk fotboll i allmänhet är Fridolina Rolfö och Nilla Fischer. Mittbacksveteranen lämnade nyligen Wolfsburg efter sex säsonger för att flytta hem till Linköping och Rolfö vinkade hej då till Bayern München precis innan VM för att efter mästerskapet köra vidare i Wolfsburg.

Och efter svenskornas år i Bundesliga vet de att det tyska laget har flera högklassiga spelare, men i ett starkt kollektiv med flera stjärnor är där ändå vissa som sticker ut.

"En klasspelare"

Comebackande Dzenifer Marozsán är en som båda pekar ut som nyckelspelare.

– Marozsan, om hon är på plan, är en väldigt spetsig spelare, som vi vet. Vi behöver få stopp på henne om hon är tillgänglig, säger Rolfö.

LÄS MER: Tyska stjärnan tillbaka mot Sverige – med skadad tå: "Kan gå tuffare på henne"

– Det är en klasspelare även om de inte står och faller med henne. Det blir en annan dimension i deras passningsspel med henne, fyller Nilla Fischer i.

Utöver 27-åringen lyfter försvararen fram ytterligare en trio som är värd att se upp lite extra med.

– Alexandra Popp är definitivt en av dem. Sedan tycker jag också att (Sara) Däbritz och (Lina) Magull är fantastiska spelare. Det finns många där.

"Hon har styrt spelet"

Fridolina Rolfö väljer att höja varningsflaggan för en av de stora ledarna i tyska laget, 25-åriga Melanie Leupolz, som har visat fina takter såhär långt i VM.

– Hon har varit duktig. Hon har byggt upp deras spel och haft en defensiv roll där hon styrt spelet och varit väldigt viktig för dem även i uppspelsfasen. Hon har klivit ner och skött uppspelen, säger anfallaren som dock precis som Fischer påpekar att det finns mer än några enskilda namn att fokusera på i det här tyska laget.

– Det finns många som också är väldigt duktiga.

Nilla Fischer har mött Tyskland i flera stora mästerskapsmatcher. På frågan om hur hon ser på den här upplagan som helhet, jämfört med tidigare tyska landslag hon har ställts emot svarar hon:

– Vi får väl se efter matchen, men vi såg första matchen mot Kina på plats och Tyskland är ett mästerskapslag som har växt för varje match som de har spelat. Det är bara titta på vilka spelare de har så förstår man att det är ett bra lag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.