Svenska stjärnorna som knackar på EM-dörren

Om en månad tar Janne Andersson ut sin sista landslagstrupp innan EM-truppen ska spikas. GP listar 13 spelare som har allt att spela för den fram tills dess.

ANNONS
|

Foto: Bildbyrån

Bild: DANIELE BUFFA

Riccardo Gagliolo, Parma

grade crossed
Ålder: 29


Position: Försvarare


A-landskamper: 1


Har spelat till sig en ordinarie plats i Serie A-klubben Parma, som under årets säsong överraskat positivt. Den taktiskt slipade vänsterbacken har dessutom funnits med på de senaste samlingarna med blågult.
Bild: CARL SANDIN

Pierre Bengtsson, FC Köpenhamn

grade crossed
Ålder: 31


Position: Försvarare


A-landskamper: 29


När Ludwig Augustinsson under fjolåret var borta på grund av skada från flera landslagsmatcher var Bengtsson förste man att täcka upp. Ett uppdrag han skötte med den äran. Sedan flera år tillbaka en viktig kugge i FC Köpenhamn.
Bild: JASON CAIRNDUFF

Filip Helander, Rangers FC

grade crossed
Ålder: 26


Position: Försvarare


A-landskamper: 11


Under lång tid det fjärde mittbacksalternativet i blågult. Bakom Pontus Jansson, Andreas Granqvist och Victor Nilsson Lindelöf är det Helander som har tagit plats. Efter ett par säsonger i Serie A, där han representerade Bologna och Verona, är han numera hemmahörande i skotska Glasgow Rangers.
Bild: ANDREA STACCIOLI

Mattias Svanberg, Bologna

grade crossed
Ålder: 21


Position: Mittfältare


A-landskamper: 1


Speedig och klok mittfältare som slog igenom i Malmö FF för ett par säsonger sedan. Har efter utlandsflytten till Serie A 2018 utvecklats ytterligare och prenumererar numera på en plats i Bolognas startelva. Fick chansen i landslaget i höstas – gjorde bra ifrån sig då.
Bild: DANIELE BUFFA

Ken Sema, Udinese (lån från Watford)

grade crossed
Ålder: 26


Position: Mittfältare


A-landskamper: 7


Slog igenom stort i Östersund och flyttade sedan vidare till Watford. Efter en tung tid i Premier League har han fått det att lossna i Serie A och Udinese. Föll på målsnöret när VM-truppen togs ut för två år sedan.
Bild: PETER CZIBORRA

Niclas Eliasson, Bristol City FC

grade crossed
Ålder: 24


Position: Mittfältare


A-landskamper: 0


Fick det aldrig att lyfta som ung talang i AIK, men växte ut till en av allsvenskans absolut bästa i IFK Norrköping. Har sedan sommaren 2017 tillhört Championship-klubben Bristol City där han för nuvarande öser in assistpoäng och tillhör en av lagets viktigaste spelare.
Bild: NILS JAKOBSSON

Muamer Tankovic, Hammarby IF

grade crossed
Ålder: 24


Position: Anfallare


A-landskamper: 5


Allsvenskans främste när det kom till att producera poäng 2019. Har sina styrkor i spelet en mot en, där han inte sällan visar prov på både fart och fin teknik. Innan framgångarna i Bajen hann han med spel i Fulham, AZ Alkmaar, Jong AZ. Lär snart lämna för en större liga än allsvenskan.
Bild: NIELS BOERSEMA

Ramon Pascal Lundqvist, FC Groningen

grade crossed
Ålder: 22


Position: Mittfältare


A-landskamper: 0


En doldis som lämnade Kalmar redan som 15-åring för att testa lyckan i holländska storklubben PSV Eindhoven. Numera lirar den kreativa mittfältaren i Groningen – och där har han imponerat stort. Än så länge inga A-landskamper på cv:t.
Bild: KAY INT VEEN

Sam Larsson, Feyenoord

grade crossed
Ålder: 26


Position: Mittfältare


A-landskamper: 4


Skapade tillsammans med Ludwig Augustinsson en häftig blåvit vänsterkant när det begav sig. Har efter det växt ut till en ännu vassare spelare i den holländska ligan. I landslaget har det än så länge inte lyft – även om chanserna har varit få.
Bild: REMKO KOOL

Simon Gustafson, FC Utrecht

grade crossed
Ålder: 25


Position: Mittfältare


A-landskamper: 2


Har 2019/2020 imponerat stort i holländska Utrecht och både mål och assist har trillat in på löpande band för den förre Häcken-mittfältaren. Landslagschanserna på seniornivå har dock än så varit få och han står endast noterad för två landskamper.
Bild: TIMGROOTHUIS

Sebastian Andersson, FC Union Berlin

grade crossed
Ålder: 28


Position: Anfallare


A-landskamper: 9


Börjar närma sig tio gjorda mål i Bundesliga, det här för ett lag som huserar på den undre halvan. Ett facit som imponerar. Har fått allt fler chanser i landslaget den senaste tiden och absolut inte gjort bort sig när han har spelat.
Bild: LEONIEHORKY

John Guidetti, Hannover 96

grade crossed
Ålder: 27


Position: Anfallare


A-landskamper: 28


En spelare som river, sliter, kämpar och bidrar med massvis av energi och som verkar minst sagt uppskattad i landslaget. När det gäller leveransen på fotbollsplan har det däremot varit mer motigt den senaste tiden. Inte särskilt lyckad i Celta Vigo och nyss utlånad till tyska Hannover. Läge för nytändning?
Bild: PETER HOLGERSSON

Jordan Larsson, Spartak Moskva

grade crossed
Ålder: 22


Position: Anfallare


A-landskamper: 3


Återvände 2018 till svensk fotboll efter ett misslyckat utlandsäventyr i Holland. Första säsongen i IFK Norrköping blev ett fiasko – den andra en stor succé. I somras lämnade han för Spartak Moskva, där har det blivit fyra mål på 15 matcher såhär långt. Fick chansen på Januariturnén tidigare i vintras – och nätade då.
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS