Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Bildbyrån

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Svenska stjärnorna riktar skarp kritik efter svaga publikintresset

Träningsmatch mot Slovakien, oktober och matchstart 20.45 en vardagskväll. Då har bara 10 000 biljetter sålts till Friends arena på tisdag.
Något som får stjärnorna att reagera.
– Jag hade förmodligen inte gått på matchen, säger John Guidetti.

Att få publiken att vallfärda till svenska landslagets hemmamatcher på Friends arena har inte varit det enklaste denna höst. Strax över 20 000 biljetter såldes till Nations League-mötet med Turkiet i september. Två dagar innan tisdagens träningsmatch mot Slovakien ligger siffran på runt 10 000.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Efter den framgångsrika VM-sommaren där Sverige tog sig till kvartsfinal har segrarna uteblivit. Men att publiken sviker på grund av den senaste tidens sämre resultat är inte anledningen till den låga publiksiffran, enligt spelarna.

– Jag tror inte det handlar om att vi har underpresterat och att de inte tycker att vi är sköna. Jag tror inte det handlar om att vi inte är omtyckta av svenska folket eller att vi är ointressanta, säger John Guidetti och fortsätter:

– Jag tror mer att det handlar om att det är en tisdagskväll, det är lite småkyligt, det är kvart i nio, en skolkväll och en träningsmatch.

"Hade inte heller åkt"

Som pappa till två småbarn tror han inte att han själv hade gått på matchen.

– Jag hade nattat barnen, käkat något gott och satt mig i soffan och kollat på mitt älskade landslag. Men jag hade förmodligen inte gått på matchen, säger han.

Den nyblivna pappan Albin Ekdal är inne på samma spår som sin landslagskollega.

– Ständigt denna fråga. Jag sa det tidigare att en tisdag, sen avspark, är det klart att om man har småbarn hade jag inte heller åkt ut hit och kollat. Det är en träningsmatch, vi har både Nations League och EM-kval som kommer och då är de här träningsmatcherna kanske inte så prioriterade. Jag hoppas det kommer några fler men jag tycker inte att det är så konstigt, säger Ekdal.

Byta spelort?

Vissa länder spelar sina landskamper på arenor på olika orter medan Sverige allt som oftast spelar i Stockholm och på Friends arena.

– Jag vet inte om det kan vara en idé för oss. Om vi hade spelat i en lite mindre stad kanske fler hade dykt upp för att de tycker att det är roligare att landslaget kommer dit. Italien spelar alltid på olika orter, ryssarna verkar göra det. Det kanske är en idé. Sedan gillar jag såklart att spela i Stockholm, men att spela i en mindre stad kanske hade genererat mer folk, säger stockholmaren Ekdal.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.