Svenska oron: Plötsligt förändrade de allt

Den svenske Irlandsspionen är osäker. – När jag får laguppställningen vet jag exakt hur de skall spela. Nu vet man inte, säger Reine Almqvist.

ANNONS
|

Almqvist följde Irland under VM-kvalet och har haft rollen att scouta irländarna även inför EM-slutspelet i Frankrike. Totalt har han sett sju matcher, varav fyra live.

Analysen är att coachen Martin O’Neill har tagit laget från ett klassiskt brittiskt spel till ett possession-spel.

– Det är ny laguppställning, nytt spelsystem, nya saker. Så … jag vet inte riktigt, säger Reine Almqvist när det speltaktiska kommer på tal.

I EM-genrepet mot Vitryssland luftades mest reserver, som i stor utsträckning lämnade truppen när den krymptes från 30 till 23 spelare.

– Det är en eller möjligen två från den matchen som kommer att spela mot oss, säger Reine Almqvist.

ANNONS

Matchen innan, mot Holland, spelades mot 27 maj. Från den till EM-premiären är det 17 dagar.

– Vi tycker att det är väldigt långt för spelarna. Sedan vet inte vi om de har några hemliga matcher som vi inte kommer åt, säger Almqvist.

Är det svårt att få kläm på dem?

– När jag såg första matchen tyckte jag inte att det var något nytt. Men sedan förändrade de allting. Då blev det det. Helt plötsligt började de snurra runt väldigt med olika spelare och olika spelsystem, och då blev det svårare.

Reine Almqvist, som även scoutar Belgien, lugna dock de svenska supportrarna.

– Jag har ändå hittat en tråd i det. I dag är jag ganska säker på att jag vet hur de kommer spela. Men vi har också insett att de kan byta och gå tillbaka till sitt brittiska spel precis när som helst.

– Därför har vi förberett oss på båda sätten. När jag får laguppställningen på matchdagen vet jag exakt hur de skall spela. Nu vet man inte.

Irland förväntas välja taktik utifrån motstånd.

– De har haft den dialogen lite att ”mot Italien och Belgien spelar vi brittiskt”. Lång boll upp och vinna boll på andra sidan. ”Mot Sverige är vi ett bättre lag”, tycker de själva. ”Då skall vi ha possession, då skall vi spela och hålla i bollen.”

ANNONS

Irland ställde inte sitt träningspass i dag. Vad tänker du kring det?

– Jag tänker egentligen ingenting. Jag tycker att deras uppladdning inför EM-slutspelet inte har varit så olikt vårt eller de andra lagens.

Skiljer sig Irland med eller utan Robbie Keane?

– Robbie har ingen betydelse. Han är en målskytt inne i straffområdet, men han är skadad. Jag tror inte att han kommer vara med mot oss. Jag har inte sett honom på planen eller under uppvärmning på någon av de matcher jag har varit på.

ANNONS