Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svenska landslaget skickar sitt stöd – efter Christian Eriksens otäcka kollaps

Christian Eriksen kollapsade på planen och fick föras till sjukhus.
Dagen efter de otäcka scenerna på Parken skickar det svenska landslaget tankar och stöttning till Danmark och Eriksen.
– Alla våra tankar, kärlek och styrka går till Christian, hans familj, hans nära och kära och hela den danska truppen, säger Sebastian Larsson när Sverige höll presskonferens i Sevilla.

Ett nordiskt rivalmöte, en häftig batalj. Det var vad fotbollsvärlden hade hoppats på att Danmark–Finland skulle bli när länderna klev in i Europamästerskapet.

Men lördagskvällen på Parken i Köpenhamn kom att handla om något helt annat, om det tragiska att den danska storstjärnan Christian Eriksen precis före halvtid plötsligt segnade ihop på gräset och blev liggandes till synes helt medvetslös innan han, efter insatser från medicinsk personal och lagkamrater, kunde föras till sjukhus, där hans läge senare rapporterades vara stabilt.

LÄS MER: Stödet till Christian Eriksen efter kollapsen

Sveriges förbundskapten Janne Andersson skickade, via landslagets presschef Jakob Kakembo Andersson, sent på lördagskvällen en hälsning till Danmark och Eriksen.

– Vi fick höra om det som hänt Christian Eriksen precis när vi landat i Sevilla. Utifrån vad jag hört så verkar läget vara stabilt. Vi hoppas så klart att han fortsätter bli bättre. Vi blev alla, både spelare och ledare, väldigt tagna när vi såg bilderna. Som ledare vill jag ge en stor eloge till det danska laget som stod upp för sin lagkamrat, sa Andersson enligt Sportbladet.

Larsson: ”En obehaglig känsla”

På söndagens presskonferens, den inför Sveriges EM-premiär mot Spanien, i Sevilla gav Andersson ytterligare kommentarer om händelsen.

– När vi hade landat så pratades det direkt om det, redan i planet, när alla satte igång sina telefoner, då fick man beskedet. Först förstod man inte, för det lät så otroligt. Sedan fick man se bilder på det och sådär ... Det var mycket snack både ut ur planet och in i bussen såklart, säger Andersson.

LÄS MER: Simon Kjaer hyllas av omvärlden – för sin hjälteinsats

Sebastian Larsson som också deltog på presskonferensen var precis som alla andra tagen av det som inträffade på Parken.

Det var också lagkaptenen som inledde presskonferensen med att skicka en varm hälsning till Eriksen, hans anhöriga och hela det danska landslaget.

– När vi landade i Sevilla i går kväll nåddes vi väldigt snabbt av de hemska nyheterna om Christian Eriksen. Det blev såklart en väldigt orolig och en obehaglig känsla i hela truppen. När något sådant här sker så finns det inga rivaler eller olika nationaliteter utan det är en kollega och en medmänniska. Alla våra tankar, kärlek och styrka går till Christian, hans familj, hans nära och kära och hela den danska truppen. Vi hoppas självklart att Christian är på bättringsvägen, återhämtar sig och är fullt frisk snart igen. Kämpa, Christian, säger en märkbart tagen Larsson.

Larsson: ”Pratade en hel del om det”

Mittfältaren berättar vidare att det inom spelartruppen blev mycket snack om händelsen.

– Folk önskar positiva nyheter, man frågar varandra, folk kollar med folk som de känner. Det var obehagligt, märkligt och självklart pratade vi en hel del om det.

Han fortsätter:

– Man kan inte sätta sig in i i den situationen, att uppleva det live som de danska spelarna gjorde. Det jag vill säga om de danska spelarna är att jag tycker att de uppträdde på ett fantastiskt sätt, alla ledare och spelare som var runt situationen.

Bild: Mattias Balkander
Bild: Mattias Balkander

Hyllades inför träningen

För att visa sitt stöd ytterligare till Eriksen och Danmark arrangerade Sverige också en manifestation på blågults träning under söndagseftermiddagen.

– Kan vi på nåt litet sätt visa vårat stöd eller skänka någon lycka vill vi göra det, säger Larsson.

Inför träningen på matcharenan visades en stor hälsning med orden ”Kämpa Christian” och spelar och ledare ställde upp sig tillsammans vid budskapet och applåderade den danske spelaren.

LÄS MER: Kritiken mot beslutet att återuppta matchen

LÄS MER: Lukaku hälsade till Eriksen: "Jag älskar dig"

LÄS MER: Efter otäcka scenerna – läget uppges stabilt för Eriksen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.