Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Svenska laget inför EM–premiären mot tungviktaren Spanien

Kan Sverige rubba en av världsfotbollens stormakter – på deras egen hemmaplan? Kan spöken skrämmas bort och trender brytas?
Det är dags för EM-premiär.
Det är dags för Spanien.
– Det kommer bli ett otroligt hårt jobb för oss, men vi vet hur man gör det jobbet – och att varenda jävel kommer göra det, säger Marcus Berg.

En lång uppladdning är över.

På måndagskvällen kliver Sverige ut på arenan La Cartuja i Sevilla för EM-premiär. De gör det mot en motståndare som tillhör en av favoriterna till att vinna hela mästerskapet, en nation blågult har haft svårt mot på bortaplan.

Nu är det dags igen.

Spanien. I Spanien.

– Vi måste upp på en topprestation. Speciellt på bortaplan. Samtidigt har vi mött lag av den här kalibern förut och bevisat att vi kan hantera det och att vi kan handskas och slåss med dem, säger lagkapten Sebastian Larsson.

LÄS MER: Sex svenska EM-premiärer – så har det gått

Senast Sverige tog sig an spanjorerna på spansk mark slutade det inte alls lyckligt. Det var sommaren 2019, i kvalet till det här mästerskapet. Spanien vann komfortabelt med 3–0. Samma resultat blev det i mötet i Spanien i kvalet till EM 2008. Även i mästerskapet 2008 förlorade Sverige, då på neutral mark i Österrike. Den gången med 1–2 efter ett sent avgörande från David Villa.

Svenskarna hyllar Spaniens bollskicklighet

Men då är då, nu är nu, som förbundskapten Janne Andersson brukar säga.

Och hos de svenska spelarna, som på söndagen genomförde en kortare träning på matcharenan, finns det förhoppningar om att kunna skrälla, skrämma bort det spanska spöket och få en fin start på EM.

LÄS MER: Så ska Sverige rå på Spanien – GP listar fem nycklar

Alla är dock överens om att det, för att Sverige ska ha en vettig chans, krävs att matchplanen måste följas till punkt och pricka, disciplinen är hundraprocentig och att tålamodet är stort.

– Spaniens kvaliteter är tydligt för alla att se. Det är ett otroligt bollskickligt lag, väldigt många individuellt duktiga spelare, säger Larsson.

Att spanjorerna kommer ha mycket boll är inget att stressa upp sig för tycker Marcus Berg.

– Det är klart att det är ett otroligt bra lag. Bollskickligt och vill ha mycket possession. Det ska vi inte vara rädda för. Vi har visat att vi kan ligga kompakt och förhoppningsvis kan vi utnyttja de ytor som finns när vi vinner bollen. Det kommer bli ett otroligt hårt jobb för oss, men vi vet hur man gör det jobbet – och att varenda jävel kommer göra det. Det ska bli kul. Jag tror att vi har bra chanser om vi sätter vår nivå, säger Berg.

Berg ser möjligheter: ”Tar en del risker”

Anfallaren menar att Sverige också måste försöka utnyttja att motståndet inte är rädda för att ta risker.

– De tar en del risker när de bygger spel med två mittbackar och trycker deras ytterbackar. De gillar att kombinera på sina kanter. Kan vi vinna boll tror jag att vi kan komma i ganska farliga kontringslägen, men det kommer bli otroligt mycket spring. Det gäller att vi har den energin att vi kan blomma ut med laget, gå på kontringar och även få eget possession så att vi kan trötta ut dem lite grann.

LÄS MER: Så bra är Sverige och Spanien – GP betygsätter lagen

Sebastian Larsson igen:

– Ofta när man möter otroligt skickliga possession-lag måste du även ha tag i boll och komma upp i banan, komma i omställningsspel och hota dem för att ge dig själv energi. Ligger man alldeles för lågt hela tiden, även om du lyckas hålla nollan bakåt, blir det att du inte kommer någonstans när du väl vinner boll till slut. Balansen där blir viktig.

Forsberg: ”Kan inte stå stilla”

Emil Forsberg är en av spelarna som väntas bära Sveriges offensiv, men även han är införstådd med att det måste till en fullträff defensivt, från samtliga. Och det gäller att vara på tårna hela tiden utan att ödsla för mycket energi i den stekande värme som det väntas vara under matchen.

– De är otroligt bollskickliga, spelar bollen snabbt och är bra på de små ytorna. Man kan inte stå stilla, du måste flytta på dig hela tiden. .

LÄS MER: Emil Forsbergs svar – på Luis Enriques utspel

Alexander Isak, som till vardags är hemmahörande i Sociedad och Spanien, ser med tillförsikt fram emot uppgiften i EM-premiären.

– Det ska bli kul. Vi har fått Spanien ganska många gånger nu. I EM-kvalet, VM-kvalet, och här i slutspelet. Det blir kul att spela. Jag har rätt bra koll på spelarna.

LÄS MER: Hallå där, Miguel Beas – Spanien

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.