Svenska fiaskot fullbordat – åker ner i tredjedivisionen

Sverige flyttas ned till Nations Leagues C-division efter 1–1 hemma mot Slovenien i en match Blågult var piskat att vinna.
Nu väntar möten mot nationer som Azerbajdzjan, Färöarna och Luxemburg.

|

I kvällens måstematch mot Slovenien i Nations League inledde det svenska laget piggt. Inte ens minuten var spelad när Viktor Claesson sköt strax utanför i bra läge.

Men det var Slovenien som skulle inleda målskyttet. Stjärnskottet Benjamin Sesko nöp till på volley och gav bortalaget ledningen i den 28:e minuten. Ett riktigt drömmål där den upphaussade 19-åringen visade sin klass och kanaliserade sin inre Marco van Basten.

Innan halvleken var över skulle Sverige dock svara och inte minst Seskos blivande klubbkamrat i RB Leipzig.

Forsberg väckte hopp

Emil Forsberg tog emot bollen på den slovenska planhalvan, löpte sig loss, skakade av sig försvarare, drog till och 1–1 var ett faktum i den 42:a minuten. En fantastisk soloprestation från den svenske mittfältsstjärnan.

Även i den andra halvleken öppnade Sverige starkt med lägen för Forsberg och Claesson. Det bästa läget fick dock Slovenien i den 65:e minuten när Jon Gorenc Stankovic nickade utanför från kort avstånd.

Några minuter senare var det dags för de två första svenska bytena när Anthony Elanga och Victor Gyökeres byttes in för Robin Quaison och Viktor Claesson.

Sämst i Norden

Det blev dock ingen omedelbar effekt och drygt tio minuter senare gjorde förbundskapten Janne Andersson ännu ett byte när Kristoffer Olsson gick ut mot Mattias Svanberg.

Sverige etablerade tryck men de stora chanserna uteblev. Andersson chansade med att byta in anfallaren Mikael Ishak mot mittbacken Isak Hien, utan resultat.

1–1 stod sig matchtiden ut och Sverige blir därmed sist i gruppen. Blågult flyttas nu ned till Nations Leagues C-division. Där väntar möten mot nationer som Azerbajdzjan, Färöarna och Luxemburg. Sverige blir också det land i Norden som spelar i lägst division i tävlingen.