Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Camp Sweden marscherar till arenan inför gruppmatchen mellan Italien och Sverige på Stadium de Toulouse under fotbolls-EM i Frankrike 2016.  Bild: Anders Wiklund/TT
Camp Sweden marscherar till arenan inför gruppmatchen mellan Italien och Sverige på Stadium de Toulouse under fotbolls-EM i Frankrike 2016. Bild: Anders Wiklund/TT

Svenska fansen om det uppskjutna EM:et

Tusen svenska supportrar planerade att bo på Camp Swedens anläggning i Dublin i sommar. Så blir det inte. Fotbolls-EM flyttas till 2021.
– Fullt förståeligt. Det enda vi kan hoppas på är att folk mår bra och är friska, säger Susanne Petersson, ordförande i Camp Sweden.

Efter en tids funderande beslutade det europeiska fotbollförbundet Uefa på tisdagseftermiddagen att flytta sommarens fotbolls-EM ett år framåt i tiden, till sommaren 2021. Det på grund av den pågående coronapandemin.

Det påverkar bland annat de tusentals svenska supportrar som har köpt matchbiljetter och bokat resor och boende på spelorterna i Bilbao i Spanien och Dublin på Irland.

Susanne Petersson är ordförande för den ideella supporterorganisationen Camp Sweden som sedan 2004 har arrangerat resor till landskamper och mästerskap.

Hon hade planerat att åka på fotbolls-EM tillsammans med maken Henrik, sonen Pontus och flera vänner.

"Behöver ingen semester nu"

Precis som de flesta andra nåddes hon av Uefas besked på tisdagseftermiddagen.

– Just nu är det tungt. Vad ska man nu lägga semestern på? Det är så det känns. Vi har varit på alla mästerskap med Sverige sedan 2008 och varje år sedan 2015. Nu behöver man inte ha någon semester i sommar, säger Susanne Petersson.

Sonen Pontus, som befinner sig i Japan, hörde av sig med ett SMS direkt efter beskedet om att EM flyttas ett år i tiden.

– Han skrev ”vad ska vi göra nu?”. Jag svarade att jag inte vet.

Samtidigt som den personliga och spontana besvikelsen finns där är det förståelsen över Uefas beslut stor.

– Att vi drömmer om ett fotbollsmästerskap är det lilla. Vi måste förstå att det är en extraordinär situation, även om det är supertråkigt.

Hon väljer att se det från den positiva sidan.

– Vi får se till att göra nästa års upplevelse ännu större. Och det bästa med resorna är ändå planeringen inför.

Beslut om vad som gäller kommer

Under eftermiddagen gick Camp Sweden ut med information om den inställda EM-resan på sin hemsida.

– Folk efterfrågar information, vad som gäller rent juridiskt. Det enda vi har gått ut med nu är att det inte blev som vi tänkt oss. Ett hundraprocentigt besked vad som gäller har vi nog inte förrän i nästa vecka.

Planeringen inför 2021 är redan i full gång.

– Vi har redan en dialog med Dublin om saker vi vill göra under ett mästerskap. Nu får vi mer tid på oss att planera det. Vad vi gör mellan och efter matcherna.

Platserna till sommarens camp tog slut tidigt.

En förhoppning är att kunna erbjuda ännu fler 2021.

– Vi har haft ett enormt tryck. Hur det blir och vad som gäller går vi ut med information i vår app och på vår hemsida, säger Susanne Petersson.

Vilka regler som gäller för köpta biljetter, resor och boenden till sommarens EM planerar Svenska fotbollförbundet att informera om på sin hemsida inom kort.

Redan nu står följande att läsa.

"SvFF och Supporterklubben kommer aktivt driva frågan att biljetter köpta via SvFF:s kvot skall vara giltiga vid ett senarelagt mästerskap eller att biljettköpare skall kunna genomföra ett återköp av sin/sina biljetter", skriver Svenska fotbollförbundet på sin hemsida.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.