Svensk storseger efter Jesper Karlssons dubbel

Förbundskaptenen Janne Andersson ville ha svar, se spelare kliva fram. Han fick Jesper Karlsson. Det stekheta Alkmaarproffset följde upp drömmålet mot Azerbajdzjan med två mål i 4–1-segern mot Nya Zeeland.

ANNONS

– Det var lite semesterfotboll, men det är roligt med fyra mål och en seger, säger Janne Andersson i Viaplay.

Landskamper som inte gäller något är som att... tja, se förbundskaptenen käka korv med bröd utan senap.

Något saknas.

På Friends arena saknades länge mycket. Det mesta.

När Premier League-bekante engelske domaren Craig Pawson blåste av matchen, till synes omotiverat, i den 25:e minuten var det inte för att väcka liv i spelarna och spelet utan för att erbjuda en vätskepaus.

Andersson: "Jag är nöjd"

Jesper Karlsson piggnade till på sin kant. Karlsson var en av få som gav sken av att han konkurrerar om en plats i ett ordinarie landslag. Hans närvaro föll säkert Viaplay-experten Bojan Djordjic i smaken, knappast den kollektiva prestationen fram till den första halvlekens slutminuter.

ANNONS

Den insatsen var undermålig. Fast vad kan man begära av en reservelva som är allt annat än samspelt?

Högre bolltempo? Absolut.

Mer kreativitet? Definitivt.

Lite mer jävlar anamma? Självklart.

– Det var ett lag som aldrig tidigare har spelat ihop, samtidigt var det inte det bästa underlaget. Men helheten, en seger och jag är nöjd, säger förbundskapten Janne Andersson.

Allt på en gång

Tre nödvändiga ingredienser i det spel som heter fotboll och när allt kom på en gång stänkte Jesper Karlsson in kvitteringen.

Så ska det se ut.

Inte som när Callum McCowatt, med FC Helsingör i danska andraligan som arbetsgivare, chockartat gav Nya Zeeland ledningen redan efter åtta minuter. Matthew Garbett slog en fin djupledsboll, McCowatt smet in Daniel Sundgren och Hjalmar Ekdal.

Falla eller kliva upp? Försvaret, det osynkroniserade, gjorde ingetdera.

Det var länge gäspningar och suckar och på det stora hela svagt svenskt spel på en ursäkt till gräsmatta – och så hände allt, vände allt.

Efter 1–1 tryckte Sverige ned gasen i botten. Robin Quaison gjorde 2–1 varpå Karlsson rullade in 3–1 via stolpen – båda elegant assisterade av Kristoffer Olsson. Tre mål på åtta minuter.

Hugo Larsson och Anthony Elanga kom in efter en timma. Landslaget spelade fotboll, med driv och beslutsamhet, fart och fantasi. Och publiken svarade med att göra vågen.

ANNONS

På tilläggstid kom Elanga loss och prickade in 4–1.

– Några spelare fick i dag visa upp sig, de fick chansen. Jag brukar prata om principer, till exempel i dag hade vi för lite djupledsbollar och för lite spelvändningar i vårt eget spel. Anfallsmässigt fanns det mer att önska, för när vi gör 3–1 så sjunker tempot och det blir inte samma tryck. I försvaret gör vi det helt okej, säger Janne Andersson.

Vågar spela Ekdal?

Fredagskvällens startelva gav mer än en vink om hur landslaget ställer upp när det hettar till i EM-kvalet i Wien på tisdag kväll. Snarare tämligen klara besked.

En tänkbar startelva då: Robin Olsen – Linus Wahlqvist-Egnell, Isak Hien, Victor Nilsson Lindelöf, Martin Olsson – Mattias Svanberg, Samuel Gustafson, Jesper Karlström, Emil Forsberg – Alexander Isak, Dejan Kulusevski.

In i det sista lär Janne Andersson vänta in besked om hur det är med Albin Ekdal. Men törs han chansa med veteranen från start? Ekdal har inte tränat kollektivt på hela veckan, han är skadebenägen och förbundskaptenen vill knappast riskera att tvingas göra ett tidigt byte.

Landslagstruppen får ledigt på lördag, återsamlas för träning på söndag och reser till Wien på måndag.

En handfull ur den 29 spelare stora truppen följer inte med.

ANNONS

Så startade Sverige:

Kristoffer Nordfeldt – Daniel Sundgren, Carl Starfelt, Hjalmar Ekdal, Gabriel Gudmundsson – Marcus Rohdén, Jens Cajuste, Kristoffer Olsson, Jesper Karlsson – Robin Quaison, Viktor Claesson.

LÄS MER:Flygstrul för Sveriges kommande kvalmotståndare

LÄS MER:Kulusevski: "Kommer aldrig komma en till Zlatan"

LÄS MER:Janne Andersson: "Lärt mig hantera trycket"

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS