Svensk storseger – Berg med elegant klack

Ett jobb som skulle göras och gjordes. Fotbollslandslaget sätter en och annan fot fel, men går aldrig bort sig mot lag à la Malta. 3–0, tre poäng i EM-kvalet – och nu väntar Spanien i Madrid på måndag.

|

– Jag tycker att vi skapar otroligt många chanser. Vi kan vinna med mer i dag men 3–0 är godkänt, säger Alexander Isak till TV4 efter matchen.

Robin Quaison, Viktor Claesson och – trumvirvel – Alexander Isak fixade målen i ett EM-kval där allt annat än en klar seger hade varit att beteckna som ett fiasko.

Men allt tar sin tid. Mål görs inte på beställning – även om det var lätt att förledas att det emellanåt förhåller sig just så.

Viktor Claesson släppte i djupled till Kristoffer Olsson, som från kortlinjen lyfte in. Där kom Marcus Berg, den i vissa kretsar allt oftare ifrågasatte anfallaren, och mötte med pannan. Hårt, välriktat.

När Henry Bonello kommer hem till Malta och berättar om den enhandsräddningen skryter han inte. Dessvärre för honom fick han ingen hjälp av sina uteförsvarare. Berg hade enkelt slagit in returen men Robin Quaison hann före.

1–0, drygt en minut spelad.

Olsens viktiga räddning

Genom åren har maltesiska landslagsupplagor fått några rejäla örfilar mot svenska landslag. Quaisons tidiga mål kittlade tankar om en ny målfest. "In med bollen i mål", skrek fansen. Taktfast, envist, intensivt och repetitiv – men länge förgäves.

Målvakten ingår också i laget. Henry Bonello, 30 år och med klubbadress Valletta FC, stod i vägen för två häxpipor till frisparkar från Emil Forsberg och ett lurigt avslut av Berg.

Flera svenska spelare såg besvikna ut när de klev av planen i halvtid. Det kunde ha varit värre. Robin Olsen hade i princip inget att göra i 44 minuter. Fotparaden på Alfred Effiongs nick i 45:e såg till att Malta inte hade 1–1 med sig in andra halvlek.

Andersson bister

Förbundskaptenen Janne Andersson såg rätt bister ut när han gick in i spelartunneln. Med all rätt.

Fem minuter in i andra knöt han näven i en uppskattande gest. Större rörlighet och högre bolltempo gav några inledande möjligheter, men det var de individuella prestationerna vid 2–0 som fick Andersson på gott humör igen.

Mittbacken Filip Helanders svepande uppspel nickades av Quaison mot Berg som med en elegant klackpassning friställde Claesson. Tvåmålsledning betydde tre poäng på kontot. Andersson kunde agera inför mötet med Spanien och kosta på sig några byten.

Till mötet på Santiago Bernabéu i Madrid på måndag har han fått angenäma problem. Kan han ta bort Kristoffer Olsson från det centrala mittfältet och satsa på den defensivt mer skolade Sebastian Larsson?

Ny dimension med Olsson

I den ständigt pågående generationsväxlingen har Olsson sedan i höstas stadigt växt ut till en snudd på oumbärlig, kreativ spelare. Han och Robin Quaison ger det Anderssonska lagbygget en ny dimension.

På tal om generationsväxling och dimensioner.

Publiken krävde att få se Alexander Isak. Andersson var inte den som krånglade med folket som – ytterst – betalar hans lön. Ut med Berg – som gjorde en bra match – och in med Isak med 23 minuter kvar.

Dåtid ut, framtid in. Och i realtid? Isak var nära ett 3–0-mål redan innan han bankade in bollen i 81:a minuten inför jublande hemmasupportrar.

– Stödet var otroligt. Det var bra stöd förra gången, men det här var något jag inte har varit med om tidigare, säger Isak till TV4.

– Ett mål är det bästa man kan ge fansen.

Isaks målgest, en blick på det imaginära armbandsuret. Visst är tiden på hans sida, men räkna med Berg mot Spanien. Det var därför han byttes ut.

Sebastian Larsson kom in med en kvart kvar och även John Guidetti fick några minuter.