Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/16

Svensk jättekross – playoffplatsen i ett järngrepp

Det bjöds på publikrekord och en sanslös målfest när Sverige krossade Luxemburg med 8-0 hemma på Friends Arena. Därmed krävs ett nederländskt målmirakel för att Sverige ska missa playoffplats till VM. – Fem mål är mitt rekord på seniornivå, så det var en bra kväll, säger fyrmålsskytten Marcus Berg.

Förbundskapten Janne Andersson kunde knappast önskat sig en bättre kväll än den han fick tillsammans med rekordpubliken beståendes av 50 022 åskådare på Friends Arena.

Det började med en straff. Ola Toivonen föll, Andreas Granqvist stegade fram mot straffpunkten och kunde med en enorm kyla vänta ut Jonathan Joubert. Målvakten gick åt höger, ”Granen” sköt åt vänster.

"Det var en bra kväll"

Därmed var målkalaset igång och huvudrollsinnehavare skulle heta Marcus Berg. Anfallaren var på sitt målfarligaste humör och den förre IFK-spelaren bjöd publiken på en sanslös målshow.

Berg var omöjlig att kontrollera för Luxemburg, fanns alltid på rätt plats – och med en kvart kvar att spela lämnade han planen efter att ha bidragit med fyra mål i matchprotokollet. En bedrift han inte mäktat med allt för ofta.

– Jag har gjort det i Holland någon gång. Fem mål är mitt rekord på seniornivå, så det var en bra kväll, säger Berg.

När Zlatan invigde Friends Arena med fyra fullträffar mot England snackades det, på skoj, om att byta namn på arenan. Men efter "Berg Arena" är inget som målkungen skriver under på.

– Verkligen inte, vi gör en bra match och skapar mycket chanser. Men att jag får göra fyra mål är ett plus eftersom jag inte gjort två mål under en landskamp tidigare. 

Hur förklarar du din insats?

– Den var okej, jag hade faktiskt lite problem med ”touchen” och det var ganska blött på planen, vilket gjorde att det tungsprunget. Men det var skönt att vi fick sätta första målet, samtidigt som vi har en bra press i vår defensiv. Det är det som gör att vi kan göra mål.

Granqvists publikhyllning: "Fantastiskt"

Festen fortsatte dock utan sin målkung och kvällens kanske läckraste mål sköts av Toivonen som, på ett tillslag, pricksköt in bollen i det bortre krysset.

När röken väl skingrat sig hade åtta mål fallit för Sverige. En, i kvalsammanhang, rekordstor seger – inför rekordpublik.

– Det var fantastiskt, det var nog inte många som hade trott att det skulle kunna bli publikrekord mot Luxemburg. Hade det varit stornationerna så kanske man hade trott det. Det är grymt och ett bevis på att vi gjort något väldigt bra under kvalet samtidigt som fansen står bakom oss, säger Andreas Granqvist efter storsegern.

I och med jättekrossen sätter man en enorm press på Holland som måste vinna den sista matchen mot Sverige med sju måls skillnad. Det i kampen om en playoff-plats, men enligt lagkaptenen så har man inte tappat förhoppningarna om en direktkvalificering. Då krävs det att Frankrike tappar poäng under sina återstående matcher.

 – Självklart har vi chansen, allt kan hända och vi måste se vad Bulgarien kan göra. De har ju inte förlorat på hemmaplan än under kvalet. Holland kommer bli en svår match för oss, men förhoppningsvis vinner vi den samtidigt som Frankrike tappar några poäng, säger Granqvist.