Svensk fotboll genomför aktion mot kriget i Ukraina

Efter Rysslands invasion av Ukraina går nu svensk fotboll samman i en gemensam aktion och startar en insamling för krigets offer.
– Vi är alla lika chockade, det här är en fråga som är så mycket större än fotbollen, säger Svensk elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist.

ANNONS
|

Det var natten till torsdag som den ryska presidenten Vladimir Putin beordrade ryska styrkor att inleda en fullskalig invasion av grannlandet Ukraina.

De ryska krigshandlingarna har sedan dess fördömts av ledare från hela världen och blandats med olika former av stödinsatser.

Under torsdagen hissade Göteborgs kommunfullmäktige två ukrainska flaggor på Gustav Adolfs torg och i Partille belystes arenan under kvällen gul och blå i ett försök att manifestera sitt stöd till den ukrainska befolkningen.

Har tagits med storm

Under fredagen uppmanade Malmö FF människor att swisha en gåva till den nödställda befolkningen i Ukraina genom UNHCR:s svenska insamling.

Och från supporterhåll kom förslag om att visa stöd genom budskap på tröjor i samband med helgens spel i Svenska cupen.

ANNONS

Från centralt håll beslutades under fredagen om en gemensam aktion från svensk fotbolls sida.

Bakom initiativet står Föreningen Svensk elitfotboll, men samtliga aktörer, som Svenska fotbollförbundet, Elitfotboll dam, Svenska supporterunionen, de allsvenska dam- och herrklubbarna, samt klubbarna i superettan och Elitettan, finns med som avsändare.

– Allt mänskligt lidande. Den oro som sprids. Det är fråga nummer ett. Vi har alla tagits med storm av vad som har hänt, säger Mats Enquist.

"Våra tankar är med det ukrainska folket”

Med anledning av detta gör svensk fotboll nu denna markering.

I en gemensam skrivelse konstaterar man följande:

”Kriget i Ukraina berör och påverkar oss alla, våra tankar är med det ukrainska folket. Alla upplever vi på något sätt en närhet till kriget och i våra ligor har vi spelare som personligen drabbats av Rysslands invasion.

Fotbollen vill som den folkrörelse och enande kraft i samhället vi är ta det ansvar vi kan genom att starta en insamling för krigsoffer i Ukraina.”

I ett pressmeddelande konstaterar UNHCR:s generalsekreterare i Sverige, Åsa Widell, att beskedet om fotbollens insats är glädjande.

– Jag är så glad och rörd över att Fotbollssverige tar det här fina initiativet till förmån för alla människor som nu drabbas av katastrofen i Ukraina. Människor flyr för sina liv och ert stöd räddar liv, säger hon.

ANNONS

Fotnot: Swishnumret till ”Sverige för UNHCR” är 123 129 50 21.

LÄS MER:Därför vajar Ukrainas flagga på Gustaf Adolfs torg

LÄS MER:Europas länder lystes upp i solidaritet

LÄS MER:Bekräftat: CL-finalen flyttas från Ryssland

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS