Svajig inledning för Berlusconis satsning på Monza i Serie A

Serie A-nykomlingen AS Monza, med Italiens tidigare premiärminister Silvio Berlusconi som ägare, satsar stenhårt. Monzas målsättningar innefattar på sikt både ligatitlar och Champions League, men efter en katastrofal inledning på säsongen sparkades i veckan tränaren Giovanni Stroppa.

ANNONS
|

Förra helgen gick Italiens Grand Prix på klassiska Autodromo Nazionale di Monza av stapeln, med Red Bulls Max Verstappen som segrare framför 75-årsfirande Ferraris Charles Leclerc. Länge har Monza, den tredje största staden i Lombardiet som är belägen drygt två mil nordöst om Milano, i italienska sportsammanhang enbart varit förknippat med sitt glamorösa Formel 1-lopp.

Inte längre.

Monzas stämpel som motorstad har nämligen fått en utmanare när fotbollslaget AS Monza för första gången i klubbens 110-åriga historia nu tagit klivet upp i Serie A. Laget må vara nytt, men ansiktena bakom är bekanta – och med forne premiärministern Silvio Berlusconi, 85, som ägare har den ambitiösa nykomlingen fått finna sig i att dra fotbollens blickar till sig.

ANNONS

I slutet av maj spelade Monza, där Nils Liedholm en gång i tiden inledde sin tidiga tränarbana, sin ditintills viktigaste fotbollsmatch i playoff-finalen mot Pisa. På läktaren satt Berlusconi – den forne mediemogulen som ägde AC Milan i tre decennier, som varit Italiens premiärminister vid inte mindre än tre tillfällen och genom åren varit centralpunkt för flertalet skandaler – och slumrade när hans lag säkrade den historiska uppflyttningen. Det gjorde inte hans högra hand, Adriano Galliani.

Galliani, Berlusconis ständige vapendragare och mångårig vd i Milan, gömde sig i katakomberna – för nervös för att bevittna spektaklet. Den forna AC Milan-duons involvering i AS Monza är nämligen byggd på en kärlekshistoria – bara inte Berlusconis.

– Jag föddes i Monza, precis som min mor, som brukade ta med mig till matcher när jag var barn. I klubbens 110-åriga historia hade vi aldrig lyckats ta klivet till Serie A, det är därför uppflyttningen och den otroliga kvällen i Pisa var en dröm som besannades för mig, berättar Galliani för Sky.

Det var Galliani som övertalade sin gamle kollega att återvända till fotbollen under en frukost på familjen Berlusconis gods i Arcore 2018. Kort därpå köpte Berlusconi den dåvarande Serie C-klubben och initierade satsningen.

ANNONS

– Det här är det nya äventyret. Jag känner mig som Odysseus som återvänder till Ithaka, säger Galliani, med en blinkning till Homeros epos.

Berlusconi har investerat stort för att lyfta Monza i den italienska fotbollspyramiden. Träningsanläggningen renoverats till att hålla högsta klass, arenan har expanderats och tidigare storspelare som Mario Balotelli och Kevin-Prince Boateng har under åren värvats för att medverka på resan mot Serie A.

– Monza har en unik president, den mest framgångsrika i fotbollshistorien. Silvio vann 29 titlar under 31 år i Milan och han har nu adderat två uppflyttningar med Monza, precis som han utlovat. Hans passion är densamma som under Milan-åren. Fansen kan med rätta fortsätta drömma, säger Galliani.

Under sommaren har de namnkunniga nyförvärven – spelare som Matteo Pessina, Andrea Ranocchia, Marlon, Stefano Sensi, Pablo Marí och Alessio Cragno – trillat in. Inledningen på Serie A-äventyret har dock inte varit enkel. Efter blott en poäng på sex matcher sparkades i veckan tränaren Giovanni Stroppa, som ersatts av ungdomstränaren Raffaele Palladino.

Trots den tunga starten fortsätter firma Berlusconi och Galliani att både drömma och sikta högt. Berlusconi har redan pratat om att utmana om både scudetton och Champions League i framtiden, och Galliani har siktet fast inställt på att på allvar etablera sitt Monza i Serie A.

ANNONS

– Det tog oss 110 år att nå hit, vi kan inte lämna efter 12 månader. Serie A är en dröm som besannats, men det här är inte slutet på Monzas resa. Vi bygger ett lag för att konkurrera i Serie A många år framöver, säger Galliani.

Helgens hetaste:

Borussia Dortmund – Schalke 04

Under lördagseftermiddagen är det dags för det hett efterlängtade Revierderbyt mellan ärkerivalerna Borussia Dortmund och Schalke 04, efter Schalkes uppflyttning från 2. Bundesliga förra säsongen. Schalke tog sin första Bundesligaseger mot Bochum förra helgen. Skadedrabbade Dortmund har haft en böljande säsongsstart och föll mot RB Leipzig, 0–3, och Manchester City (1–2) och lär vara revanschsuget i lördagens kol- och stål-derby.

Lördag 15.30, Viaplay

Roma – Atalanta

Atalanta gästar Stadio Olimpico i Serie A-toppen. Gian Piero Gasperinis La Dea är alltjämt obesegrat och är tvåa tabellen och möter ett ambitiöst Roma där José Mourinho. Roma studsade tillbaka efter en tuff vecka, med 0–4-förlust mot Udinese följt av Europa League-nederlag mot Ludogorets, med en välbehövlig seger mot Empoli och I Giallorossi är just nu femma i Serie A-tabellen.

Söndag 18.00, C More Fotboll

Atlético Madrid – Real Madrid

El Derbi Madrileño rundar av fotbollshelgen där Diego Simeones Atlético Madrid lär vara rejält sugna på en skalp mot lokalrivalen efter en svag säsongsinledning och en tung förlust borta mot Bayer Leverkusen, 0–2, i veckan. Real Madrid har gått desto bättre med fem raka La Liga-segrar, men får klara sig utan skadade storstjärnan Karim Benzema.

Söndag 21.00, C More Live

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS